Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Conducta baltică, o etapă cheie pentru a reduce dependența de gaze rusești

Liderii Poloniei, Norvegiei și Danemarcei au participat la o ceremonie organizată la Szczecin pentru a marca deschiderea noii conducte baltice, o etapă cheie în încercarea de a elimina gazul rusesc din Polonia și Europa.

„Dominația Rusiei în domeniul gazelor se apropie de sfârșit”

Conducta va transporta gaze naturale din platforma norvegiană, prin Danemarca și prin Marea Baltică, până în Polonia. Acesta reprezintă un pas important în strategia Poloniei de diversificare față de gazele din Rusia, care a început cu mulți ani înainte ca invazia Moscovei în Ucraina din februarie să declanșeze o criză energetică globală.

Fluxurile din Norvegia, împreună cu livrările prin intermediul terminalelor de gaz lichefiat, sunt esențiale pentru Polonia. Țara a fost privată de livrările de gaze rusești în aprilie.

„Era dominației rusești în domeniul gazelor se apropie de sfârșit, eră care a fost marcată de șantaj și amenințări”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la inaugurare.

Ministrul norvegian al Energiei, Terje Aasland, a declarat că acesta a fost „un pas important pe drumul important către independența Europei față de energia rusă”.

Operatorul danez de sistem Energinet a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că gazoductul ar putea fi pus în funcțiune la capacitate maximă cu o lună mai devreme, având în vedere progresele bune ale lucrărilor de construcție în Danemarca. Aceasta devansează data planificată pentru sfârșitul lunii noiembrie, în loc de 1 ianuarie.

Acord pe 10 ani pentru a vinde gaze către Polonia

Construcția în Danemarca a fost suspendată timp de nouă luni din motive legate de mediu, dar a fost reluată în martie anul trecut.

„Baltic Pipe face parte dintr-o strategie poloneză mai amplă de a pune capăt dependenței de gazul rusesc care curge prin conducta Yamal. A fost o piatră de temelie a planului. Faptul că este finalizat mai devreme decât se aștepta, desigur, vine într-un moment bun, deoarece Polonia nu mai primește gazul pe care îl primea înainte”, a declarat pentru Euronews.com Trine Villumsen Berling, cercetător senior în domeniul securității globale la Institutul danez pentru studii internaționale (DIIS).

Ministrul polonez al infrastructurii energetice, Mateusz Berger, a declarat sâmbătă că finalizarea înseamnă că Polonia ar trebui să primească în ultimul trimestru al anului o cantitate dublă de gaz față de cea prevăzută inițial.

Compania norvegiană Equinor a anunțat vineri că a încheiat un acord pe 10 ani pentru a vinde gaze naturale către PGNiG din Polonia, într-un acord care acoperă un volum de 2,4 miliarde de metri cubi (bcm) pe an, adică aproximativ 15% din consumul anual al Poloniei. Conducta baltică are o capacitate anuală de 10 miliarde de metri cubi.

Contractul cu Equinor completează aprovizionarea Poloniei cu gaze naturale lichefiate (GNL), producția internă și potențialele importuri prin intermediul interconectoarelor cu vecinii săi, în perspectiva iernii viitoare. PGNiG a declarat săptămâna trecută, într-o declarație, că și-a asigurat aprovizionarea cu gaze pentru sezonul de încălzire de iarnă.

UE a finanțat 40% din costurile proiectului

La sfârșitul lunii august a intrat în funcțiune un interconector de gaze între Polonia și Slovacia - o parte esențială a coridorului nord-sud al infrastructurii de gaze naturale dintre Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Egee, estul Mării Mediterane și Marea Neagră.

„Acest interconector va îmbunătăți semnificativ securitatea aprovizionării Uniunii Europene și reziliența sistemului nostru energetic”, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

UE a finanțat peste 100 de milioane de euro, adică aproximativ 40% din costurile proiectului. Analiștii spun că noua conductă baltică ar trebui să aibă beneficii pentru alte țări în afara Poloniei.

„Conducta Baltică va fi importantă și pentru statele baltice. Acestea pot primi gaz prin GIPL - Interconectorul de gaze Polonia-Lituania - în același mod în care Polonia a primit gaz din Lituania începând din aprilie”, a declarat Trine Villumsen Berling.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE