Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia a dat drumul gazului prin conducta Nord Stream 1, după 10 zile

UPDATE Rusia a dat drumul gazului prin conducta Nord Stream 1, joi dimineață, potrivit AP.

Operatorul Nord Stream AG a precizat că gazul a început să curgă din nou și că livrarea este reluată la aproximativ 30% din capacitate, dar că va dura ceva timp până când fluxul va crește.

Știre inițială

Europa așteaptă reluarea livrărilor de gaze naturale prin conducta Nord Stream 1. Fluxul de gaz fusese oprit în 11 iulie, pentru lucrări de întreținere timp de zece zile. Au existat temeri că Rusia ar putea întrerupe exportul de gaz, pe fondul tensiunilor provocate de războiul din Ucraina.

Speranțele s-au reaprins când fluxurile de gaz au crescut de două ori în numai câteva ore, în timpul unor teste. Prima dată, fluxul a crescut de la zero la 27.000 de kilowați/oră, iar puțin mai târziu a fost înregistrat un debit oarecum asemănător, deși mai scăzut.

Înainte de întrerupere, Rusia trimitea prin Nord Stream 1 29.000 kwh/h

Înainte de întreruperea din 11 iulie, Rusia trimitea prin Nord Stream 1 29.000 kwh/h, adică aproximativ 40% din capacitatea totală a conductei. Problemele ar putea apărea din cauza nefinalizării reviziei. O turbină necesară bunei funcționări a fost trimisă anterior în Canada și s-a întors în Germania pe 17 iulie. Experții în domeniu spun că este puțin probabil ca montajul ei să se termine până pe 21 iulie, iar o declarație a președintelui rus Vladimir Putin nu a fost deloc mai liniștitoare. El a afirmat că va fi o scădere și mai mare a cantității de gaz pompată prin conducta Nord Stream 1 către Germania, de la 60 de milioane la 30 de milioane de metri cubi pe zi sau aproximativ o cincime din capacitatea sa, dacă turbina nu va fi înlocuită rapid.

Comisia Europeană crede că Rusia nu va mai da drumul la gaze către Germania

Incertitudinea a fost alimentată și de către comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, care spunea recent că executivul comunitar nu se aşteaptă la reluarea livrărilor prin gazoductul Nord Stream 1 după efectuarea celor zece zile de lucrări de mentenanţă.

Prin gazoductul Nord Stream 1, din Rusia până în Germania, este realizat o treime din exportul de gaze naturale ruseşti spre Uniunea Europeană. Potrivit site-ului societăţii Nord Stream, gazele care ajung în Germania sunt apoi transportate în Belgia, Danemarca, Franţa, Marea Britanie, Olanda, dar și în alte ţări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE