Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina critică gestul Canadei de a trimite turbine pentru Nord Stream 1

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat Canada pentru decizia sa de a permite livrarea unor turbine pentru gaz în Germania. Acestea ar urma să ajute la rezolvarea problemelor tehnice pe care le are conducta Nord Stream 1 prin care trece gazul rusesc spre Germania. 

Economia Germaniei, în pericol

Zelenski a acuzat guvernul de la Ottawa că a încălcat astfel regimul de sancțiuni impus împotriva Rusiei. Compania Gazprom a oprit ieri livrarea de gaz prin Nord Stream 1. Conducta trece pe sub Marea Baltică din Rusia până în Germania și este principala sursă de gaz rusesc a Germaniei. 

„În primul rând, Ministerul Afacerilor Externe a trebuit să îl convoace pe reprezentantul Canadei în țara noastră, din cauza unei excepții absolut inacceptabile de la regimul de sancțiuni împotriva Rusiei. Nu este vorba doar de turbina pentru gazoductul Nord Stream, ceea ce Canada nu trebuia să  facă, dar totuși a decis să o transfere. Transfer de fapt în Rusia. Este vorba despre regulile generale (n. r. ale sancțiunilor). Dacă un stat terorist poate fi exceptat astfel de la sancțiuni, ce excepții va dori mâine sau poimâine? Această întrebare este foarte periculoasă. Mai mult decât atât, este periculos nu numai pentru Ucraina, ci și pentru toate țările lumii democratice,” a declarat Volodimir Zelenski.

Canada a declarat în weekend că va permite ca piesa să fie livrată în Germania, invocând „dificultățile foarte semnificative” de care ar suferi economia germană fără o aprovizionare suficientă cu gaz.

Zelensky a confirmat, de asemenea, că numărul morților din atacul rusesc cu rachetă asupra orașului Chasiv Yar a crescut sâmbătă la 31. Nouă persoane au fost salvate din dărâmături, iar în urma grevei continuau lucrările de curățare a resturilor.

Liderul ucrainean a mai spus că a purtat discuții cu premierul olandez, Mark Rutte, și cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE