Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nord Stream II ar putea fi transformat într-o conexiune pentru un terminal de gaze lichefiate

Ministerul german al Economiei ia în calcul transformarea unei părţi din controversatul gazoduct Nord Stream II într-o conexiune pentru un terminal de gaze lichefiate pe coasta baltică, potrivit publicaţiei „Der Spiegel”, citată de Agerpres.

Inițial, Nord Stream II a fost construit pentru a transporta gaze din Rusia în Germania, prin Marea Baltică şi, cu toate că a fost finalizat, nu a intrat în funcţiune din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Planul ministerului ar fi acela de a expropria părţi din gazoduct care se află în Germania şi a separa acestea de restul sistemului. În felul acesta, conductele care merg de pe uscat la mare ar putea fi conectate la un terminal mobil de gaze lichefiate.

Neajunsurile planului

Gazoductul este legat la un sistem de distribuţie care poate transporta gaze până în sudul Germaniei. Tehnic, operaţiunea este considerată realizabilă, dar există o serie de probleme juridice care vor trebui rezolvate.

Compania rusă de stat Gazprom, care face parte din consorţiul ce trebuia să administreze gazoductul, ar putea refuza operaţiunea. În plus, o serie de directori ai companiei speră ca acest gazoduct să poată intra în funcţiune în doi sau trei ani după ce se va termina războiul şi relaţiile dintre Rusia şi Germania se vor normaliza.

Ministerul a refuzat să confirme sau să dezmintă planurile şi un purtător de cuvânt s-a limitat doar la a spune că se caută posibilităţi pentru construirea unor terminale pentru gaze lichefiate şi că utilizarea infrastructurii deja existente poate fi o alternativă.

Construcţia Nord Stream II a generat tensiuni puternice între Germania şi SUA, precum şi între Germania și o serie de ţări din Europa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE