Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Al doilea român cu dublă cetățenie mort în Israel. Informația, confirmată de MAE

Al doilea cetățean român a murit în războiul din Israel, anunță Ministrul Afacerilor Externe. Este vorba despre o persoană care fusese declarată dispărută pe 12 octombrie. Aceasta avea dublă cetățenie.

"Ministerul Afacerilor Externe informează cu regret că, până în prezent, se confirmă decesul a două persoane cu dublă cetățenie, israeliano-română, cu domiciliul în Statul Israel, astfel:

  • persoana al cărei deces a fost anunțat de către autoritățile israeliene la data de 9 octombrie 2023, care deținea cetățenie israeliano-română, cu domiciliul în Statul Israel;
  • persoana pe care familia a declarat-o dispărută la data de 12 octombrie 2023 și al cărei deces a fost confirmat de autoritățile israeliene la data de 13 octombrie 2023.

Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanțe familiilor și își exprimă regretul profund pentru victimele acestor atacuri. De asemenea, reiterează condamnarea fermă a terorismului în toate formele sale de manifestare.

Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa mențin în permanență contactul cu autoritățile israeliene pentru verificarea informațiilor cu privire la cetățenii români", potrivit comunicatului MAE.


Știrea inițială:

Doi români sunt dați dispăruți în urma atacurilor teroriste comise de Hamas, potrivit informațiilor prezentate de Ministerul Afacerilor Externe.

Un cetățean român a fost confirmat ca fiind printre victimele acestui incident, iar doi alți români sunt dați dispăruți, în urma atacurilor teroriste comise de Hamas, potrivit unui anunț publicat pe pagina de Facebook a guvernului Israelian.

Radu Mihail Filip, purtător de cuvânt MAE: ”Din datele pe care le avem, putem confirma că un cetățean cu dublă cetățenie israeliano-română, cu domiciliul în Israel, este dat dispărut, familia acestuia neputând lua legătura cu el, iar în ceea ce privește toate cazurile de cetățeni români, ambasada noastră la Tel Aviv menține legătura cu autoritățile israeliene pentru a verifica astfel de informații. În ceea ce privește cetățeanul pe care vi l-am confirmat, acesta avea dublă cetățenie, cu domiciliul în Israel. În ceea ce privește cea de-a doua persoană efectuăm verificări.”

Informațiile despre primul cetățean român dispărut au fost furnizate de președintele Israelului. Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe de la București a precizat că ambasada României la Tel Aviv este în contact cu autoritățile israeliene și verifică informația. Herzog a declarat că printre cei 1.300 de morți sau dispăruți în atacurile Hamas se numără cetățeni provenind din 36 de națiuni.

Președintele Herzog a făcut apel la liderii politici și religioși din întreaga lume să ceară eliberarea imediată a ostaticilor. El a mai spus că este cea mai mare tragedie după Holocaust, iar Israelul va lupta până la capăt împotriva acestui ”imperiu al răului”.

Militar cu cetățenie română, mort în Israel

Un bărbat cu dublă cetățenie, română și israeliană, a murit în timpul confruntărilor dintre Israel și Hamas. Informația a fost confirmată luni de Ministrul Afacerilor Externe, care a precizat că bărbatul era militar în cadrul IDF - Forțele de Apărare Israeliene.

Peste 2.000 de români au fost repatriați din Israel

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, că până acum au fost repatriați aproape 2.000 de români in Israel.

”Am reușit să repatriem din Israel marea majoritate a cetățenilor români care ne-au cerut asta, ca urmare a agresiunii sângeroase a Hamas.

A fost o operațiune contracronometru în care am reușit să salvăm peste 2.000 de români.

Mulțumesc tuturor instituțiile implicate, Ministerului de Externe, inclusiv companiei Tarom”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, în ședința de Guvern.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE