Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

MAE anunță câți români au cerut evacuarea din Fâșia Gaza. ”Avem pregătite misiuni coordonate”

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că are în atenție situația a 350 de cetățeni români aflați în Fâșia Gaza. În direct la Euronews România, purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, a precizat că aproape 200 de români au cerut sprijin consular pentru a fi evacuați din teritoriul controlat de gruparea Hamas în care Israelul ia în calcul să demareze o operațiune terestră.

16/10/2023 , 11:47

Cum trebuie să procedeze românii care vor să fie evacuați din Gaza. Recomandările MAE

Reprezentanții MAE au anunțat luni că monitorizează situația a aproximativ 300 de cetățeni români aflați în Fâșia Gaza, iar aproape 200 dintre aceștia au cerut sprijinul autorităților pentru a fi evacuați.

”Noi avem în atenție aproximativ 300 de cetățeni români și membri de familie pe care oficiul de reprezentare de la Ramallah îl are în gestiune. Aproximativ 200 de cetățeni români și membri de familie ne-au solicitat sprijinul în vederea evacuării. Colegii sunt în contact cu ei în timp real.

Aceștia sunt relativ grupați și avem pregătite misiuni coordonate în vederea evacuării, dar în momentul în care condițiile de securitate și celelalte condiții tehnice vor fi îndeplinite pentru evacuarea acestora”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip.

Reprezentantul MAE a dat asigurări că în acest moment situația este gestionabilă, chiar dacă a reiterat că este vorba despre o zonă de conflict.

”Situația este gestionabilă. Până în prezent trebuie să țineți cont de condițiile din teren. Este o zonă de conflict. Până în acest moment, știm de dânșii că se află în apropierea punctului de trecere Rafah. Nu sunt probleme deosebite care ne-au fost aduse în atenție”, a mai precizat Filip.

Ce se întâmplă cu românii din Fâșia Gaza care nu au cerut evacuarea

”Cetățenii români nu sunt obligați să-ți notifice prezența la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare. De aceea, profit de acest prilej să reiterez recomandarea noastră ca toți cetățenii care călătoresc sau trăiesc în anumite zone, în special în zone cu posibil conflict, să își notifice prezența la misiunile diplomatice, la oficiile consulare pentru a ști de existența dânșilor, iar în momentul în care o situație de acest gen o impune să putem lua legătura cu ei, să le spunem ce variante sunt și să le dăm informații verificate, clare cu ceea ce au de făcut sau cum se acționează în situații de criză”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

Cât despre dispariția unui cetățean român, Radu Filip a menționat că Ambasada noastră de la Tel Aviv și Consulatul general de la Haifa ”rămân în contact permanent cu autoritățile israeliene pentru a confirma toate informațiile legate de această persoană”.

Celulă de criză MAE pentru evacuarea românilor din Fâșia Gaza

”Trebuie să existe coordonare între toate părțile pentru trecerea frontierei. (...) tunci când toate condițiile vor fi îndeplinite și condițiile de securitate vor permite evacuarea în siguranță, atunci suntem pregătiți să acționăm în acest sens.

Există o misiune coordonată prin celula de criză a MAE și în momentul în care condițiile o vor permite, ne vom mobiliza pentru a extrage în condiții de siguranță cetățenii români de acolo”, a menționat purtătorul de cuvânt al MAE.

16/10/2023 , 09:50

Surse: Aproape 240 de români ar vrea să fie evacuați din Fâșia Gaza

Nu mai puțin de 240 de cetățeni români aflați în Fâșia Gaza au solicitat sprijinul autorităților de la București pentru a fi evacuați din teritoriul controlat de gruparea islamistă Hamas, au precizat surse guvernamentale pentru Euronews România.

”90% dintre ei s-au deplasat la granița cu Egiptul. Când se deschide punctul de trecere vor merge in Egipt.

Ministerul Afacerilor Externe ține legătura cu ei pe Whatsapp deoarece există un grup comun.

Guvernul are autocare pe teritoriul Egiptului, după ce vor trece granița vor fi duși la aeroport și apoi zboară in Romania. Încă se discuta cu Egiptul pentru deschiderea punctului de trecere. Ei vor ca restul statelor să asigure ajutor umanitar pentru cetățenii care vor fi scoși din Gaza”, au mai precizat sursele citate.

14/10/2023 , 16:51

MAE: Alți 58 de cetățeni români au revenit în țară din Statul Israel

MAE: "În continuarea informațiilor transmise în contextul deteriorării situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor constante ale Celulei de Criză a MAE, în cursul zilei de 14 octombrie 2023, alți 58 de cetățeni români au revenit în siguranță în România, prin intermediul unei curse aeriene operate de o companie privată.

Echipa consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv și al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah rămâne pregătită să acorde asistență consulară cetățenilor români care vor solicita sprijin pentru revenirea în țară din Statul Israel."


Știrea inițială:

Reprezentantul Ministerului de Externe a dat asigurări că a fost convocată o celulă de criză, în contextul conflictului dintre Israel și gruparea Hamas, pentru a veni în sprijinul cetățenilor români.

”Avem în atenție 350 de persoane; între acestea, aproximativ 200 ne-au solicitat sprijin în vederea evacuării. Știți foarte bine că din cauza situației de securitate din teren, acest lucru nu a fost posibil până în acest moment

Având în vedere toate aceste aspecte, misiunile noastre diplomatice, serviciile consulare, celula de criză a MAE depune toate eforturile pentru a identifica cea mai bună soluție în vederea evacuării în condiții de siguranță.

Menținem legătura cu organizațiile internaționale, discutăm cu alte state care au cetățeni în Fâșia Gaza, tocmai pentru a identifica cea mai bună soluție pentru a-i evacua în condiții de maximă siguranță de pe teritoriul Fâșiei Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, în direct la Euronews România.

MAE, despre repatrierea românilor din Gaza: ”O operațiune de evacuare trebuie pregătită extrem de minuțios”

Radu Filip nu a putut confirma dacă există cetățeni români în zona de nord a Fâșiei Gaza care să fi cerut ajutorul autorităților.

”Aceste informații nu vi le pot da. Avem în atenție 350 de cetățeni români. În situația în care va exista o fereastră de oportunitate, o operațiune de evacuare trebuie pregătită extrem de minuțios. Vom încerca să-i evacuăm astfel încât viața să nu le fie pusă în pericol”, a mai spus purtătorul de cuvânt al MAE.

De asemenea, echipele consulare ale reprezentanței diplomatice din Israel acordă sprijin pentru 50 de cetățeni români aflați în Israel care au cerut să fie repatriați.

”Aceștia vor reveni în siguranță cu proxima ocazie. Colegii mei din echipele consulare mobile și din cadrul unității de reacție rapidă a celulei de criză a MAE sunt pe aeroport. Le acordă tot sprijinul în vederea repatrierii în condiții de siguranță”, a concluzionat reprezentantul MAE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE