Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hamas a postat un videoclip cu o simulare de atac cu câteva săptămâni înainte de a invada Israelul

Cu mai puțin de o lună înainte ca luptătorii Hamas să lanseze atacul asupra Israelului, aceștia au făcut o repetiție generală foarte publică. O înregistrare video de propagandă de două minute, produsă cu măiestrie și postată pe rețelele de socializare de către Hamas la 12 septembrie, arată luptători care folosesc explozibili pentru a trece printr-o replică a porții de frontieră, intră cu camionete și apoi se deplasează clădire cu clădire printr-o reconstrucție la scară reală a unui oraș israelian, trăgând cu arme automate asupra unor ținte de hârtie cu siluete umane, potrivit Associated Press.

Exercițiul cu focuri reale al grupării militante islamice, denumit operațiunea "Strong Pillar", a avut, de asemenea, militanți în veste antiglonț și uniforme de luptă care au efectuat numeroase exerciții. Printre acestea se numără distrugerea unor machete ale turnurilor de beton ale zidului și a unei antene de comunicații, la fel cum ar fi făcut în realitate în atacul mortal de sâmbăta trecută.

"În mod clar au existat avertismente și indicii care ar fi trebuit să fie luate în considerare", a declarat Bradley Bowman, fost ofițer al armatei americane, care este în prezent director senior al Centrului pentru putere militară și politică la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor. "Sau poate că au fost sesizate, dar nu au declanșat pregătirile necesare pentru a preveni producerea acestor acte teroriste oribile".

Nu este primul exercițiu filmat și postat

Associated Press a analizat și verificat detalii cheie din zeci de videoclipuri pe care Hamas le-a publicat în ultimul an, în principal prin intermediul aplicației de socializare Telegram.

Folosind imagini din satelit, AP a potrivit locația orașului simulat cu un petic de deșert din afara orașului palestinian Al-Mawasi, situat pe coasta sudică a Fâșiei Gaza. Un semn mare în ebraică și arabă la poartă spune "Horesh Yaron", numele unei colonii israeliene controversate din Cisiordania palestiniană ocupată.

Bowman a spus că există indicii că Hamas a făcut în mod intenționat ca oficialii israelieni să creadă că se pregătește să efectueze raiduri în Cisiordania, și nu în Gaza. De asemenea, a fost potențial semnificativ faptul că exercițiul a avut loc anual din 2020 în decembrie, dar a fost devansat cu aproape patru luni în acest an pentru a coincide cu aniversarea retragerii Israelului din Gaza în 2005.

Într-un videoclip separat postat pe Telegram de la exercițiul Strong Pillar de anul trecut, desfășurat la 28 decembrie, luptătorii Hamas sunt arătați luând cu asalt ceea ce pare a fi o machetă a unei baze militare israeliene, completată cu un model în mărime naturală a unui tanc cu un steag israelian fluturând din turela sa. Bărbații înarmați se deplasează prin clădirile de blocuri de zgură, luând ca ostatici alți bărbați care joacă rolul unor soldați israelieni.

Cum a intrat gruparea în Israel

La scurt timp după zorii zilei de sâmbătă, luptătorii Hamas au trecut prin zidul lui Netanyahu în câteva minute. Și au făcut-o folosind încărcături explozive pentru a face găuri în barieră și apoi trimițând buldozere pentru a lărgi breșele în timp ce luptătorii au trecut pe motociclete și în camionete. Camerele de luat vederi și echipamentele de comunicații au fost bombardate de drone comerciale de serie, adaptate pentru a lansa grenade de mână și obuze de mortier - o tactică împrumutată direct de pe câmpurile de luptă din Ucraina.

Imaginile din satelit analizate de AP arată amploarea masivă a pagubelor produse la punctul de trecere a frontierei Erez, puternic fortificat, dintre Gaza și Israel. Imaginile realizate duminică și analizate marți au arătat găuri uriașe în trei secțiuni ale zidului de graniță, cea mai mare având o lățime de peste 70 de metri.

Odată ce zidul a fost spart, luptătorii Hamas au trecut prin el cu sutele. O înregistrare video a arătat un singur tanc de luptă israelian care se grăbea să ajungă la locul atacului, doar pentru a fi atacat și distrus rapid într-o minge de flăcări. Hamas a dezactivat apoi turnurile radio și radarele, împiedicând probabil capacitatea comandanților israelieni de a vedea și înțelege amploarea atacului.

Forțele Hamas au atacat, de asemenea, o bază militară din apropiere de Zikim, angajându-se într-un schimb de focuri intens cu trupele israeliene înainte de a invada postul. Videoclipurile postate de Hamas arată imagini detaliate cu zeci de soldați israelieni morți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE