Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Corespondentul Euronews Albania, surprins de exploziile din Israel în direct: "Doamne! Este Iron Dome-ul care distruge rachetele"

Războiul din Israel este în plină desfășurare, începând cu 7 octombrie, iar corespondentul Euronews Albania a mers în orașul Ashkelon, la granița cu Fâșia Gaza. Chiar în timp ce transmitea în direct, Thimi Samarxhiu și cameramanul au fost surprinși de atacuri cu rachete și drone.

Imediat a sunat alarma antiaeriană și aceștia au plecat în grabă să se adăpostească.

Echipa Euronews Albania, surpinsă de atacuri cu rachete și drone

Corespondentul Euronews Albania, Thimi Samarxhiu: "Acum sunt în Ashkelon, cu cameramanul meu, un oraș mare din apropiere de Gaza. Se pot observa focuri către teritoriul Israelului, se trage dinspre Gaza. Chiar acum se vede ceva, nu știu ce este, poate e o dronă. A început alarma, trebuie să intrăm, să ne retragem, să rămânem în siguranță, îmi pare rău. Sperăm că aici suntem în siguranță.

Puteți auzi alarmele peste tot în jurul nostru. Vă aud, da, suntem în adăpost, un fel de adăpost, am găsit acest loc în care să stăm. Nu știm ce se întâmplă afară, dar haideți să ieșim. Da, suntem în siguranță, a fost acea alarmă, doar că trebuie să ne punem echipamentul. Nu știu dacă ați văzut atacul. Deci, oameni buni, sunt bine. Și cameramanul e bine. Noi eram relaxați pe moment, dar nu ai cum să fii relaxat totuși niciodată într-o zonă de război. Îmi pare rău pentru telespectatori și pentru imagini, dar asta este ceea ce se întâmplă acum în Ashkelon, e unul dintre cele mai periculoase orașe din Israel, pentru că e la granița cu Gaza.

În partea dreaptă e aproape de Mare, e vorba despre o centrală, dar trebuie confirmată informația. Dar acolo unde ați văzut racheta, e Fâșia Gaza, deci Iron Dome și-a făcut treaba. Este ceea ce se întâmplă chiar acum."

Iron Dome a doborât niște rachete în timp ce echipa Euronews transmitea în direct

În timp ce se afla în Ashkelon, Thimi Samarxhiu a surprins mai multe atacuri, iar unele dintre ele ar veni chiar dinspre Liban. Armata Israelului a masat o mulțime de echipament militar la granița cu Fâșia Gaza, cu scopul de a destructuta gruparea Hamas.

Corespondentul Euronews Albania, Thimi Samarxhiu: "O să vă arăt străzile din Ashkelon, e totul gol. Când am vorbit cu colegul din Tirana, spunea că e ca la Cernobîl. Dar nu doar acest oraș, ci sunt mai multe orașe care sunt goale în Israel. Doar armata e pe străzi și poliția care ne-a și oprit pentru că am vrut să mergem în apropiere de frontiera dintre Gaza și Israel.

Nu știu dacă ați văzut asta, a fost o explozie. Nu glumesc, dar noi nu am mâncat nimic de dimineață pentru că nu am găsit un magazin de unde să cumpărăm, totul e închis. Așa arată situația aici, totul este închis, gol, lumea s-a dus în adăpost, s-au dus în nordul Israelului. Nici acolo nu e sigur, din informațiile pe care le avem de la Ministerul Apărării, au fost unele atacuri dinspre Liban, au fost trase niște focuri spre Tel Aviv. Niciun loc din Israel nu este acum în siguranță.

Nu pot să estimez, dar sunt sute de tancuri masate în diferite locuri. În unele locuri erau 20-25, în altele erau 30 și se pregăteau să tragă din Israel spre Gaza. Nu vă pot oferi numere. Dar ce pot să vă spun e că toți oamenii care veneau aici erau din străinătate și veneau să se alăture armatei. Mulți oameni au fost evacuați, vedeți că multe lumini sunt stinse, puțini își duc viața relativ normal și se văd niște lumini aprinse."

După ce a ieșit din nou pe balcon să filmeze, echipa Euronews Albania a surprins un alt atac în direct. De această dată, celebrul scut Iron Dome a distrus niște rachete.

Corespondentul Euronews Albania, Thimi Samarxhiu: "Avem ceva mâncare, ceva apă, dar am găsit locul acesta, l-am întrebat pe cel din apartament dacă ne dă voie să filmăm de aici. Încă suntem aici și vom găsi alt loc sigur să filmăm și să vedem ce se întâmplă. Încercăm să fim în siguranță și să sperăm că totul merge cum trebuie. Am vorbit și cu oamenii.Vedeți loviturile? Oamenii spun că stau aici să își protejeze țara, nu vor pleca. Oamenii ne-au dat mâncare nouă și armatei. Puteți vedea acum rachete și Iron Drome. Doamne! Este Iron Dome-ul care distruge rachetele. E la 500 de metri de noi, nu e departe."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE