Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un lider Hamas susține că gruparea sa produce arme în regim propriu: "Avem fabrici pentru orice"

Atacul grupării Hamas a luat prin surprindere Israelul în dimineața de 7 octombrie, însă la o săptămână de la debutul ostilităților, rămâne în continuare un semn de întrebare legat de modul în care Hamas au reușit să aibă atât de multe arme. Și vorbim aici în special despre armament greu și lansatoare de rachete.

Numai în prima zi a atacului au fost lansate sute de rachete de ambele părți. S-a vorbit mult despre acel sistem de tuneluri, pe care Hamas l-a creat de-a lungul mai multor ani, însă gruparea dispune chiar și de fabrici proprii de armament, după cum bănuiau unii specialiști. Între timp, acest aspect a fost confirmat chiar de către unul dintre cei mai importanți lideri ai Hamas, Ali Bakara.

Hamas susține că are fabrici proprii de armament

"Avem fabrici locale pentru orice, pentru rachete cu rază de acțiune de 250 km, pentru 160 km, 80 km și 10 km. Avem fabrici de mortiere și obuze, avem fabrici pentru Kalașnikov și muniție, producem și cartușe, cu permisiunea rușilor. Noi construim totul în Gaza", a spus Ali Bakara, citat de CNN.

Modul în care Hamas se aprovizionează cu materii prime pentru acele arme indigene arată, de asemenea, ingeniozitate. Gaza nu are nicio industrie grea propriu-zisă care ar putea sprijini producția de arme nici local, nici în alte părți din lume. Dar printre principalele sale exporturi se numără fier vechi, care poate fi folosit ca material pentru fabricarea de arme în rețeaua de tuneluri.

Iar o parte din metal provine și din luptele anterioare din Gaza, conform lui Ahmed Fouad Alkhatib, care a scris despre asta în 2021, pentru Forumul Fikra al Institutului pentru Politică din Orientul Apropiat , aflat la Washington.

Când infrastructura din Gaza a fost distrusă în atacurile aeriene israeliene, resturile, adică tablă, țevi metalice, bare de armare, cabluri electrice au fost imediat recuperate și duse în atelierele de armament. Acestea au fost transformate în armament sau dispozitive explozive.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE