Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

OMS, semnal de alarmă privind ultimatumul Israelului în Gaza: Evacuarea forțată a pacienților în stare gravă înseamnă condamnarea lor la moarte

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că evacuarea forțată a pacienților extrem de bolnavi sau a persoanelor grav rănite din spitalele aflate în nordul Fâșiei Gaza reprezintă o ”condamnare la moarte” pentru unii dintre ei. La rândul său, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, a catalogat demersul Israelului de a ordona evacuarea a peste un milion de civili din nordul Fâșiei Gaza drept un ”demers dificil”.

Tarik Jasarevic, purtătorul de cuvânt al OMS, a anunțat , vineri, în cadrul unei reuniuni ONU la Geneva, că cele două mari spitale din nordul Fâșiei Gaza și-au depășit deja capacitatea totală de a îngriji bolnavii pe cele 760 de paturi disponibile. Totodată, a avertizat că lipsesc rezervele de sânge din unitățile medicale, medicamentele necesare bolnavilor de diabet, pentru cei care suferă din cauza convulsiilor, analgezice, precum și tratamentele pentru persoanele care fac dializă.

În general, "coridoarele spitalelor sunt pline. Sunt îngrămădite cadavrele, deoarece nu mai există spațiu în morgi", a spus Tarik Jasarevic, potrivit AP.

De asemenea, Jasarevic a avertizat că unii dintre pacienți, printre care și numeroși copii, erau ținuți în viață cu ajutorul ventilatoarelor mecanice, "așa că mutarea acestor oameni reprezintă o condamnare la moarte".

”A le cere angajaților din sistemul sanitar să facă acest lucru este nemilos”, a mai spus reprezentantul OMS.

Oficial de la Casa Albă, despre evacuarea civililor din Gaza: E un demers dificil

Evacuarea a peste un milion de civili palestinieni din nordul Fâșiei Gaza în doar 24 de ore reprezintă un ”demers dificil”, cu toate că Statele Unite nu au contestat această decizie a Israelului, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, potrivit agenției Reuters.

"Sunt foarte mulți oameni care trebuie mutați într-o perioadă foarte scurtă de timp.

Înțelegem ce încearcă să facă (Israelul, n.red) și de ce încearcă să facă acest lucru - să încerce să izoleze populația civilă de Hamas, care este adevărata lor țintă", a declarat Kirby într-un interviu pentru acordat MSNBC.

Kirby a evidențiat că oficialii americani colaborează cu Israelul și Egiptul pentru a obține o trecere sigură pentru civilii din Fâșia Gaza, un teritoriu în care trăiesc 2,3 milioane de oameni, fiind unul dintre cele mai aglomerate locuri de pe planetă.

"Evident, nu vrem să vedem niciun civil rănit. Susținem o trecere sigură din Gaza și, cu siguranță, aceasta include posibilitatea ca oamenii să se deplaseze în siguranță în interiorul Gaza. Palestinienii sunt și ei victime. Ei nu au cerut acest lucru. Ei nu au invitat Hamas să intre și să spună, știți, "Mergeți și atacați Israelul”, a mai spus Kirby, potrivit CNN.

Oficialul de la Casa Albă a mai precizat că nu poate confirma anunțul făcut de gruparea Hamas potrivit căruia 13 prizonieri au fost uciși în bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza în ultimele 24 de ore.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE