Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politologul Cristian Pîrvulescu, scenariu pesimist despre conflictul Israel-Hamas: Va fi război. SUA și-au dat acordul

Profesorul Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, a declarat la Euronews România, că tensiunile dintre Israel și gruparea Hamas vor degenera, cel mai probabil, într-un război, în condițiile în care SUA ”și-au dat acordul pentru o intervenție militară”. Mai mult, politologul a amintit că atacurile teroriste lansate de militanții Hamas au fost comise într-o zi de sărbătoare importantă pentru evrei.

În direct la Euronews România, Cristian Pîrvulescu a fost întrebat dacă poate exista o cale diplomatică pentru a pune capăt conflictului dintre Israel și gruparea Hamas.

”Nici nu avem vreun dubiu. Va fi război. Statele Unite și-au dat acordul cu o intervenție militară, fără nicio condiție prealabilă a Israelului în Gaza. Condițiile sunt cele legate de respectarea legilor războiului și de protejarea populației civile, ceea ce este mult mai complicat”, a explicat politologul.

Profesorul Cristian Pîrvulescu a punctat că gruparea Hamas ”a acționat programat” deoarece atacul de sâmbătă a fost comis ”la 50 de ani și o zi de la intervenția de Yom Kippur din 1973, o dată simbolică”.

”Pe de altă parte, era o sărbătoare care trimitea la Yom Kippur, a treia sărbătoare ca importanță în Israel și chiar sâmbătă care deja este o zi sfântă la majoritatea israelienilor. Era ziua Thorei.

Au atacat într-o zi care trimite exact la atacul din 1973. De data asta a fost un atac terorist. Acela (din 1973) a fost un atac din partea unor state, cu armate care urmăreau cu totul alte obiecte și nu au existat victime civile, decât absolut colaterale”, a mai spus Pîrvulescu.

Politologul Cristian Pîrvulescu: ”Va fi un război sângeros în care ambele părți vor pierde foarte mult ”

”Dacă Iranul nu a fost în cunoștință de legătură poate cu data exactă, există unele informații la nivel de CIA care ar putea să sugereze că Iranul a fost puțin surprins.

Coordonarea cu Iranul este absolut sigură, iar eu cred că Iranul nu era chiar așa în necunoștință de cauză.

Va fi un război sângeros în care ambele părți vor pierde foarte mult și pe pe ruinele căruia nu se va putea construi diplomatic ceva”, a mai precizat politologul.

Gestul unui politician israelian care ar fi declanșat atacurile grupării Hamas

”Am văzut în presa israeliană acest lucru; ceea ce ar fi contat foarte mult pentru declanșarea acestui atac a fost o fotografie pe care un politician israelian a pus-o pe rețelele sociale din Riad, în care apăra rugându-se cu un text coranic în mână și asta a fost un argument foarte puternic pentru Hamas să înceapă atacul cât mai repede, pentru că relațiile cu Arabia Saudită riscau să se normalizeze, să se rupă cu palestinienii și cauza poporului palestinian să se piardă, iar succesul lui Netanyahu să fie total.

Atunci au decis să înceapă această acțiune care este provocatoare. (Organizația Hamas) Ea vrea ca Israelul să intre, să vină în Gaza”, a concluzionat Cristian Pîrvulescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE