Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Corespondență Euronews, la granița Fâșiei Gaza: Foarte mulți oameni se întorc din Europa și se alătură Armatei

Civilii din nordul Fâșiei Gaza au început să fugă, după ce Armata israeliană a ordonat evacuarea. Corespondentul Euronews, Thimi Samarxhiu, relatează israelian Așkelon, aproape de granița cu Fâșia Gaza.

”Armata israeliană s-a poziționat în această zonă și masează trupe și echipamente militare de-o parte și de alta a orașului Așkelon. Este cel mai îndepărtat în care putem să mergem spre Gaza, pentru că Armata închide toate aceste puncte. Se pregătesc de ofensivă”, a relatat Thimi Samarxhiu, corespondentul Euronews, trimis în Israel.

Jurnalistul a ajuns joi în apropierea orașului israelian Așkelon și a precizat că a asistat la focuri de armă trase de militanții Hamas, urmate de represaliile Armatei israeliene, înspre Gaza.

”Suntem în Gaza de joi. Am venit să relatăm despre conflict. Am auzit multe alarme din partea Armatei. Am văzut și am auzit multe împușcături. Armata nu îi lasă pe civili să umble în zonă.

Multe împușcături au loc în Așkelon. Este foarte dificil. Trebuie să găsim o cale de a ajunge, însă este dificil din cauza obstacolelor puse de Armată”, a mai spus Thimi Samarxhiu.

Corespondent Euronews: Israelienii nu vor să-și părăsească țara

”Am vorbit cu foarte mulți oameni. Am văzut foarte mulți tineri cu steagul Israelului și care veneau și din alte zone ale Europei pentru a se alătura Armatei. Desigur, le este foarte teamă de ceea ce se va întâmpla.

Este un război, dar această situație este normală pentru localnicii din Așkelon, pentru că ei au trăit multă vreme cu această situație. Probabil, un conflict de o asemenea amploare nu a mai avut loc de multă vreme. În Tel Aviv, oamenilor le este teamă.

Nu vor să-și părăsească țara. Vor să se ascundă în adăposturi sau în orice alt loc în care să fie în siguranță. Nu vor să-și părăsească locuințele.

Foarte mulți oameni se întorc din Europa și se alătură Armatei și spun că vor lupta în continuare”, a mai precizat corespondentul Euronews.

Jurnalistul Thimi Samarxhiu: Oamenii ne opresc la semafoare și ne oferă hrană

”Acest conflict datează de 75 de ani. Oamenii speră ca războiul să se termine cât mai curând. Sunt cumva obișnuiți cu aceste atacuri din partea Hamas, însă acesta a fost cel mai puternic. Au fost lansate foarte multe rachete în zonă. A fost un șoc pentru toată lumea.

Oamenii merg în Tel Aviv să se aprovizioneze. În Așkelon încă nu am reușit să intru. Voi merge acolo și voi vedea situația de la fața locului.

Oamenii ne opresc la semafoare și ne oferă acest tip de hrană. Le-am spus că sunt jurnalist. În pachet am găsit un desen făcut de un copil. Are și un mesaj în ebraică. Sunt mesaje, dar și alimente oferite de localnici jurnaliștilor ca noi”, a mai spus corespondentul Euronews, Thimi Samarxhiu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE