Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul e de acord cu "zone securizate" pentru palestinieni în Gaza

Armata Israelului a înconjurat Fâșia Gaza și a izolat-o total, iar apa și curentul au fost întrerupte. Între timp, Israelul este de acord cu crearea unui culoar umanitar, sau o așa-numită "zonă securizată", unde ar putea sta sau pe unde ar putea fi evacuați palestinienii, așa cum a afirmat un înalt responsabil american, sub protecția anonimatului, citat de AFP.

"Una din chestiunile pe care le-am abordat în întâlnirile noastre de ieri (n.r.: la Tel Aviv) este necesitatea de a stabili anumite zone securizate, unde civilii s-ar putea instala pentru a nu fi expuşi operaţiunilor de securitate legitime ale Israelului. Ne-am angajat, împreună cu CICR (Comitetul Internaţional al Crucii Roşii), cu agenţiile umanitare ale Naţiunilor Unite, să lucrăm asupra detaliilor despre cum ar putea arăta această zonă", a declarat acel responsabil, la o zi după vizita lui Blinken în Israel.

SUA lucrează la negocierea unei "zone de securitate" în Gaza

Israelul a ordonat ca 1,1 milioane de persoane să părăsească Fâșia Gaza, care ar urma să fie atacată terestru de armată. Asta înseamnă aproximativ jumătate din populație.

La rezolvarea situației se implică și SUA, care încearcă să negocieze cu Egiptul pentru deschiderea punctului de trecere a frontierei de la Rafah. Prin acea zonă ar urma să treacă străinii care vor să părăsească Fâşia Gaza. Punctul de trecere a frontierei dintre Egipt și Gaza a fost bombardat de trei ori într-o singură zi, așa că este închis de marți.

După vizita din Amman, unde s-a văzut cu regele iordanian Abdallah al II-lea și cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a mers în Qatar, la Doha.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE