Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Medvedev amenință că arestarea lui Putin ar echivala cu o declarație de război. ”Toate armele rusești vor zbura în direcția lor”

O eventuală arestare a președintelui Vladimir Putin în străinătate în baza mandatului emis de Curtea Penală Internațională (CPI) ar fi echivalentă cu o declarație de război împotriva Rusiei, a avertizat joi vicepreședintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, potrivit agențiilor EFE și TASS, citate de Agerpres.

Fost președinte al Rusiei în perioada 2008-2012, Medvedev a vorbit despre ce s-ar putea întâmpla dacă Vladimir Putin ar fi arestat.

"Este o situaţie care nu se va întâmpla niciodată, dar haideţi să ne imaginăm pentru o clipă că aşa ceva se poate întâmpla.

Să zicem că şeful în exerciţiu al unui stat dotat cu arme nucleare călătoreşte, bunăoară, în Germania şi este arestat. Ce este asta? Este o declaraţie de război împotriva Federaţiei Ruse!”, a declarat Dmitri Medvedev într-un interviu acordat presei ruse.

În acest caz, "toate echipamentele de război ruseşti vor zbura în direcţia Bundestagului, Cancelariei şi a altor instituţii germane", a avertizat fostul lider de la Kremlin.

De altfel, ministrul german al Justiției, Marco Buschmann, a salutat săptămâna trecută decizia CPI de a emite un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pe care a-l acuză c-ar fi responsabil pentru deportarea copiilor ucraineni.

Buschmann a mai precizat că Berlinul va trebui să se conformeze acestui ordin în cazul în care Putin va intra pe teritoriul Germaniei.

În replică, Medvedev a afirmat: ”Înţelege el că acesta este un casus belli, că aceasta este o declaraţie de război?”

Dmitri Medvedev: ”Avem deja relaţii foarte proaste cu lumea occidentală”

În afara mandatului de arestare în cazul lui Putin, Camera preliminară a CPI a emis un altul pe numele însărcinatului prezidenţial pentru drepturile copilului din Rusia, Maria Lvova-Belova, sub aceeaşi acuzaţie.

Pe lângă mandatul de arestare împotriva lui Putin, Camera preliminară a CPI a emis un al doilea mandat de arestare pe numele însărcinatului prezidenţial pentru drepturile copilului din Rusia, Maria Lvova-Belova, sub aceeaşi acuzaţie.

În plus, Dmitri Medvedev a evidențiat că decizia CPI ”creează un potenţial negativ enorm”, în condițiile în care Moscova are deja relații proaste cu Occidentul.

”Avem deja relaţii foarte proaste cu lumea occidentală, ei bine, probabil, mai rău de atât nu au fost niciodată în istorie. Chiar şi în perioada în care (premierul britanic Winston) Churchill îşi susţinea renumitul discurs de la Fulton (1946, în care invocase Cortina de Fier între cele două blocuri) erau mai bune. Şi ei dintr-o dată iau o astfel de decizie faţă de şeful statului nostru', a explicat vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei.

Medvedev: ”Ucraina face parte din «Marea Rusie»”

Cât despre Ucraina, Dmitri Medvedev a precizat că ”obiectiv vorbind, Ucraina face parte din Rusia, chiar dacă din motive geopolitice şi istorice, naţiunea rusă unită a fost divizată prin graniţe artificiale”.

”Să fim sinceri, Ucraina face parte din "Marea Rusie". Dar, din motive geopolitice şi din cauza istoriei a ceea ce s-a întâmplat, am tolerat mult timp să trăim în apartamente diferite”, a afirmat fostul preşedinte rus, potrivit agenției TASS.

De altfel, oficialul rus a dat de înțeles că nu vede nicio perspectivă de relansare a relațiilor Rusiei cu Occidentul în viitorul apropiat.

Medvedev a mai spus că Occidentului îi displace independența Rusiei și a Chinei, avertizând că deceniile următoare nu vor fi liniștite. El a mai acuzat statele occidentale că încearcă să destrame Rusia în state mai mici și mai slabe pentru a le putea controla.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE