Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Directorul executiv al TikTok, audiat în Congresul SUA, pe fondul temerilor legate de securitate

Directorul executiv al TikTok a fost audiat, joi, în Comisia pentru Energie și Comerț a Congresului Statelor Unite, pentru a da explicații cu privire la securitatea datelor și siguranța utilizatorilor. Shou Zi Chew a încercat să-i convingă pe congresmeni că aplicația de partajare video extrem de populară nu ar trebui să fie interzisă, relatează The Associated Press.

23/03/2023 , 20:11

Cum s-a apărat șeful Tiktok în timpul audierilor din Congresul SUA

Parlamentarii americani l-au interogat joi pe directorul executiv al TikTok despre securitatea datelor și despre conținutul dăunător și au privit cu scepticism afirmațiile făcute de Shou Zi Chew, care a dat asigurări că aplicația consideră prioritară siguranța utilizatorilor, motiv pentru care nu ar trebui interzic.

Demersul lui Shou Zi Chew a avut loc într-un moment crucial pentru Tiktok, aplicația asupra căreia oficialii americani exercită presiuni tot mai mari. Cu aproape 150 de milioane de utilizatori în Statele Unite, TikTok și compania sa mamă ByteDance au ajuns să fie implicate într-o bătălie geopolitică mai amplă între Beijing și Washington pe tema comerțului și a tehnologiei.

Într-un demers politic rar, congresmenii republicani și democrați i-au cerut explicații lui Chew pe mai multe teme, de la modul în care Tiktok moderează conținutul utilizatorilor, planurile companiei de a securiza datele utilizatorilor americani de puterea de la Beijing, la spionarea jurnaliștilor.

”Domnule Chew, vă aflați aici pentru că poporul american vrea să știe adevărul despre amenințarea pe care TikTok o reprezintă pentru securitatea noastră națională și personală", a declarat președintele comisiei, Cathy McMorris Rodgers,

Șeful Tiktok le-a spus parlamentarilor americani din Comisia pentru Energie și Comerț că platforma pe care o conduce consideră prioritară siguranța tinerilor care foloseasc aplicația și a negat acuzațiile potrivit cărora ar reprezenta un risc pentru securitatea națională.

De asemenea, Chew a reamintit despre planul companiei de a proteja datele utilizatorilor din SUA prin stocarea acestora pe servere administrate și deținute de gigantul software Oracle.

"Permiteți-mi să spun acest lucru fără echivoc: ByteDance nu este un agent al Chinei sau al oricărei alte țări", a declarat Chew.

TikTok încearcă să se distanțeze de legăturile cu China, afirmând că 60% din acțiunile companiei-mamă ByteDance sunt deținute investitori globali, precum Carlyle Group. Firma ByteDance a fost fondată de antreprenori chinezi la Beijing în 2012. În replică, China a declarat că se va opune oricăror tentative ale SUA de a forța ByteDance să vândă aplicația.

Chew a respins ideea potrivit căreia ar exista probleme în legătură cu proprietarii Tiktok.

”Încrederea se referă la acțiunile pe care le întreprindem. Proprietatea nu se află în centrul abordării acestor preocupări”, a explicat șeful Tiktok.

În timpul discuțiilor, congresmenul republican Kat Cammack a prezentat un clip video pe aplicația Tiktok în care au fost asociate imaginea unei arme de foc și cea a Comisiei din Camera Reprezentanților unde s-au desfășurat audierile.

"Vă așteptați ca noi să credem că sunteți capabili să mențineți securitatea datelor, confidențialitatea și siguranța a 150 de milioane de americani, în condițiile în care nu puteți proteja nici măcar oamenii din această cameră", i-a spus Cammack lui Chew.

Parlamentarii au încercat să prezinte TikTok drept o companie influențată de chinezi și interesată să obțină profit în detrimentul sănătății mentale și fizice a americanilor. Membrii comisiei au arătat o serie de videoclipuri TikTok care încurajau utilizatorii să se rănească și să se sinucidă. Mulți s-au întrebat de ce omologul chinez al platformei, Douyin, nu are același conținut controversat și potențial periculos ca și produsul american.

În replică, Chew a afirmat că moderarea conținutului este realizată în funcție de legislația fiecărei țări în care aplicația funcționează. De asemenea, a precizat că Tiktok are aproape 40.000 de moderatori responsabili cu identificarea conținutului dăunător, dar și un algoritm pentru a lansa avertismente despre acest tip de clipuri.

Cum ar putea fi interzis Tiktok în SUA

Interzicerea unei aplicații precum Tiktok în SUA ar fi o măsură fără precedent, motiv pentru care nu este clar cum ar putea fi aplicată de Guvernul american.

Specialiștii citați de The Associated Press spun că oficialii ar putea încerca să forțeze Apple și Google să elimine TikTok din magazinele lor de aplicații. SUA ar putea, de asemenea, să blocheze accesul la infrastructura și datele TikTok, să confiște numele de domeniu sau să forțeze furnizorii de servicii de internet, precum Comcast și Verizon, să filtreze traficul de date TikTok, a declarat Ahmed Ghappour, expert în drept penal și securitate informatică, care predă la Facultatea de Drept a Universității din Boston.

Pentru a evita o interdicție, TikTok a încercat să convingă oficialii că au conceput un plan de 1,5 miliarde de dolari, numit Project Texas, care direcționează toate datele utilizatorilor din SUA către serverele naționale deținute și întreținute de Oracle. În cadrul proiectului, accesul la datele din SUA este gestionat de angajați din SUA prin intermediul unei entități separate numită TikTok U.S. Data Security, care are 1.500 de angajați, este gestionată independent de ByteDance și ar fi monitorizată de observatori externi.

Mărturia lui Shou Zi Chew are loc într-un moment crucial pentru companie, care a obținut 150 de milioane de utilizatori americani, dar care se află sub o presiune tot mai mare din partea oficialilor. TikTok și compania mamă ByteDance au fost implicate într-o bătălie geopolitică mai amplă între Beijing și Washington pe tema comerțului și a tehnologiei.

Siguranța datelor utilizatorilor

Chew, în vârstă de 40 de ani, originar din Singapore, are o apariție publică rară pentru a contracara tirul de acuzații cu care se confruntă TikTok. Miercuri, compania a trimis zeci de TikTokeri populari la Capitol Hill pentru a face lobby pe lângă legislatori pentru a păstra platforma. De asemenea, compania a afișat reclame în tot Washingtonul, care promovează promisiuni de securizare a datelor și a confidențialității utilizatorilor și de creare a unei platforme sigure pentru tinerii săi utilizatori.

Chew plănuiește să spună Comisiei pentru energie și comerț a Camerei Reprezentanților din SUA că TikTok prioritizează siguranța tinerilor săi utilizatori și să nege acuzațiile potrivit cărora aplicația reprezintă un risc pentru securitatea națională, potrivit comentariilor sale pregătite publicate înaintea audierii.

TikTok a fost urmărit de afirmații potrivit cărora proprietatea sa chineză înseamnă că datele utilizatorilor ar putea ajunge în mâinile guvernului chinez sau că ar putea fi folosite pentru a promova relatări favorabile liderilor comuniști ai țării.

"Înțelegem popularitatea lui Tiktok, înțelegem asta", a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, în cadrul unei conferințe de presă miercuri după-amiază. "Dar treaba președintelui este să se asigure din nou că americanii, securitatea națională este de asemenea protejată. "

Interzicerea aplicației pe dispozitive

La rândul său, TikTok a încercat să se distanțeze de originile sale chinezești, spunând că 60% din compania mamă ByteDance este deținută de investitori instituționali globali precum Carlyle Group. ByteDance a fost fondată de antreprenori chinezi la Beijing în 2012.

Experții spun că oficialii ar putea încerca să forțeze Apple și Google să elimine TikTok din magazinele lor de aplicații, împiedicând utilizatorii noi să o descarce, precum și pe cei existenți să o actualizeze, ceea ce, în cele din urmă, ar face-o inutilă.

O serie de țări occidentale, printre care Danemarca, Canada și Noua Zeelandă, alături de Uniunea Europeană, au interzis deja TikTok pe dispozitivele emise pentru angajații guvernamentali, invocând preocupări legate de securitatea cibernetică.

În SUA, guvernul federal, Congresul, forțele armate și mai mult de jumătate dintre state au interzis aplicația de pe dispozitivele oficiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE