Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De la ce a pornit valul de interdicții privind folosirea TikTok în mai multe țări

TikTok a devenit una dintre cele mai utilizate aplicații de socializare și ocupă o poziție fruntașă în preferințele tinerilor. Totuși, în ultimele săptămâni, oficialii mai multor state au devenit tot mai circumspecți în ceea ce privește implicarea Beijingului în funcționarea aplicației.

Canada, Comisia Europeană, Statele Unite și Danemarca au interzis utilizarea TikTok pe dispozitivele mobile ale oficialilor folosite în interes de serviciu. Statele au invocat că aplicația prezintă un nivel de risc mare pentru confidențialitatea și securitatea datelor.

Așadar, de ce este interzis TikTok și cât de gravă este amenințarea?

TikTok este deținut de compania chineză ByteDance, care s-a confruntat cu acuzații potrivit cărora colectează datele utilizatorilor și le furnizează guvernului chinez.

Unii experți sunt îngrijorați de faptul că informațiile sensibile ar putea fi expuse atunci când aplicația este descărcată, în special pe dispozitivele guvernamentale.

În iunie 2022, BuzzFeed a dat publicității o serie de înregistrări audio de la reuniuni interne care arătau că angajații ByteDance cu sediul în China au accesat "în mod repetat" date nepublice de la utilizatori americani, inclusiv jurnaliști.

Compania a condamnat abaterea și a recunoscut că datele cu caracter personal și adresele IP au fost accesate de patru angajați ai ByteDance - doi din SUA și doi din China - care au fost concediați ulterior, după ce a fost efectuată o anchetă internă.

SUA ar putea face exact ce a făcut China când a interzis Facebook și Twitter

Alți experți ridică problema reciprocității. China a interzis majoritatea platformelor de socializare deținute de SUA, cum ar fi Facebook și Twitter.

"Un lucru care nu se aduce niciodată în discuție este reciprocitatea. Noi permitem ca cele mai mari rețele sociale din China să fie utilizate la noi în țară, dar China nu permite ca cele mai mari rețele sociale ale noastre să intre în țara lor. De ce sunt atât de îngrijorați?" a declarat pentru Euronews James Lewis, analist de tehnologie și politici publice la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

La fel precum alți specialiști care sunt în favoarea interzicerii TikTok, el consideră că TikTok reprezintă o amenințare reală la adresa securității naționale a SUA și a altor țări din cauza riscului de a fi supravegheat de chinezi.

Care ar fi impedimentele care stau în calea interzicerii TikTok pe dispozitivele utilizate de oficialii de stat?

Marea Britanie a anunțat că nu va urma exemplul Bruxelles-ului și al SUA în ceea ce privește interzicerea TikTok pe dispozitivele guvernamentale.

Michelle Donelan, ministrul britanic pentru Știință, Inovare și Tehnologie, a declarat pentru Politico că ar trebui să fie "o opțiune personală".

"Nu avem nicio dovadă care să sugereze că există o necesitate de a interzice oamenilor să folosească TikTok", a spus aceasta.

Declarațiile sunt susținute de mai mulți experți în securitate cibernetică și tehnologie intervievați de Euronews.

"Dacă interdicția se referă la preocupările legate de schimbul de date, atunci aș spune că dispozitivele guvernamentale nu ar trebui să aibă nici WhatsApp, nici Facebook", a explicat Madeline Carr, profesor de securitate cibernetică și studii politice la University College London (UCL).

"Știm foarte bine că aceste platforme colectează și partajează datele noastre. Ele sunt amendate în mod constant de organismele lor de protecție a datelor. Deci știm că acestea sunt periculoase", a întărit aceasta.

Interdicția este o încercare voalată de a submina China?

Companii cu sediul în SUA, precum Uber și Facebook, ar fi urmărit, de asemenea, poziția jurnaliștilor care relatează despre aplicațiile lor. Și nu a existat nicio interdicție internațională asupra acestor platforme.

Alți experți au susținut că interdicția este o încercare voalată de subminare a Chinei.

"Politicienii din Statele Unite sunt nerăbdători să arate că țin piept Chinei, care a fost definită drept principalul inamic geopolitic", a declarat Anupam Chander, expert în reglementarea globală a tehnologiei la Universitatea Georgetown.

"Este mai degrabă întâmplător și se concentrează pe un rival geopolitic, dar nu este cu adevărat o strategie de securitate națională cuprinzătoare", a declarat el pentru Euronews.

Ar putea fi interzis Tiktok în America?

Poate fi interzisă utilizarea Tiktok la nivel național, nu doar pentru oficialii guvernamentali?

Congresul american dezbate în prezent dacă TikTok ar trebui interzis pentru toată populația din SUA, nu doar pentru oficialii guvernamentali.

Acest lucru a stârnit destul de multe reacții negative. American Civil Liberties Union (ACLU) a scris pe Twitter că interdicția de a folosi TikTok încălca prevederile Primului Articol din Constituția SUA.

Însă mulți experți care urmăresc disputa sunt sceptici la ideea că aplicația ar putea fi interzisă pe scară largă, în special în SUA.

"Există limite în ceea ce privește autoritatea pe care SUA o are pentru a interzice efectiv o aplicație. Ar fi neconstituțional, având în vedere dreptul la libertatea de exprimare", a declarat Lewis.

Chander consideră că pot fi luate alte măsuri pentru a diminua orice risc de supraveghere. "Cred că ar trebui puse în aplicare mecanisme de transparență, audit și angajamente de confidențialitate, precum și verificări privind securitatea națională. Cred că interdicțiile sunt mult prea departe de ceea ce ar tolera legislația americană".

Cum au reacționat TikTok și China?

Ministerul chinez de Externe a criticat marți aceste decizii, insistând că guvernele occidentale nu au de ce să se teamă.

"În calitate de prima superputere a lumii, cât de nesigură pe ea poate fi SUA să se teamă de aplicația preferată a tinerilor în așa fel", a declarat Mao Ning, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

"SUA a exagerat în privința conceptului de securitate națională și a abuzat de puterea statului pentru a elimina companiile altor țări. Ne opunem cu fermitate acestor acțiuni greșite", a întărit oficialul chinez..

Euronews a contactat TikTok pentru un punct de vedere. Purtătorul lor de cuvânt a răspuns prin e-mail, calificând interdicțiile drept "dezinformare clasică".

"Apreciem faptul că unele guverne au ales cu bună-credință să nu aplice astfel de interdicții din cauza lipsei de dovezi că ar exista o astfel de nevoie, dar este dezamăgitor să vedem că alte organisme și instituții guvernamentale interzic TikTok pe dispozitivele angajaților fără nicio dovadă", a declarat platforma de socializare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE