Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum funcționează algoritmul TikTok care recomandă videoclipurile de pe pagina „Pentru tine”

Pagina „Pentru tine” (For You) a TikTok este primul ecran pe care oamenii îl văd atunci când deschid aplicația. Nu de puține ori ne-am întrebat cum funcționează algoritmul TikTok care recomandă aceste videoclipuri?

Motivele pentru care TikTok poate recomanda un videoclip

Recent, TikTok a introdus o funcție care le explică utilizatorilor de ce algoritmul a pus un videoclip în feed-ul lor. Utilizatorii pot accesa aceste informații atingând opțiunea din panoul de partajare, intitulată „De ce acest videoclip”.

Atingerea butonului va deschide o fereastră pop-over cu o listă a motivelor pentru care TikTok recomandă videoclipul respectiv.

Motivele pentru care TikTok poate recomanda un videoclip includ:

  • Interacțiunile utilizatorului, cum ar fi conținutul pe care îl urmăriți, pe care îl apreciați sau îl distribuiți, comentariile pe care le postați sau căutările;
  • Conturi pe care le urmăriți sau conturi sugerate pentru dvs;
  • Conținut postat recent în regiunea dvs;
  • Conținut popular în regiunea dvs.

TikTok spune că această opțiune aduce mai multă transparență pentru utilizatorii platformei și că pe viitor vor continua să extindă funcția.

Cum funcționează pagina „Pentru tine”

Încă din 2020, TikTok a publicat o postare despre modul în care funcționează pagina „Pentru tine”, inclusiv despre factorii pe care algoritmul îi ia în considerare atunci când selectează un element de conținut.

Postarea spunea că recomandările se bazează pe o serie de factori, printre care se numără lucruri precum:

  • Interacțiunile utilizatorilor, cum ar fi videoclipurile pe care le apreciați sau le partajați, conturile pe care le urmăriți, comentariile pe care le postați și conținutul pe care îl creați;
  • Informații video, care pot include detalii precum legende, sunete și hashtag-uri;
  • Setări ale dispozitivului și ale contului, cum ar fi preferințele dvs. de limbă, setările de țară și tipul de dispozitiv. Acești factori sunt incluși pentru a ne asigura că sistemul este optimizat pentru performanță, dar primesc o pondere mai mică în sistemul de recomandări în raport cu alte puncte de date pe care le măsurăm, deoarece utilizatorii nu le exprimă în mod activ ca preferințe.

Astfel, putem vedea că informațiile din 2022 conțin o explicația mai clară a modului în care algoritmul folosește datele utilizatorilor pentru a face recomandări personalizate.

Una dintre cele mai populare aplicații la nivel mondial

TikTok este deținută de compania chineză ByteDance. Aceasta nu este o companie deținută de stat, dar potrivit Legii Informațiilor Naționale din 2017, toți cetățenii și toate afacerile chineze sunt obligați să asiste activitatea de intelligence din China, care include și schimbul de date. Potrivit profilurilor de LinkedIn, 23 de directori ai ByteDance au lucrat în trecut pentru organele de propagandă ale Partidului Comunist Chinez, iar 15 angajați lucrează și în prezent.

Aplicația a fost lansată oficial în 2016. În 2021 a fost cea mai descărcată aplicație, iar în 2020 TikTok valora deja 50 de miliarde de dolari. Totodată, în 2021 aplicația a atins pragul de 1 miliard de utilizatori la nivel global.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE