Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Doi congresmeni cer interzicerea aplicației TikTok în SUA: China poate monitoriza peste 1 miliard de utilizatori la nivel global

Doi membri ai Congresului SUA, senatorul republican Marco Rubio din Florida și republicanul Mike Gallagher, membru al Camerei Reprezentanților din Wisconsin cer, într-un articol de opinie publicat în „The Washington Post”, interzicerea aplicației TikTok în Statele Unite.

„Statele Unite sunt prinse într-un nou Război Rece cu Partidul Comunist Chinez, despre care consilierii militari spun că ar putea invada Taiwanul în orice moment. Cu toate acestea, milioane de americani folosesc TikTok, aplicația chineză de social-media, expusă influenței Partidului Comunist Chinez”, notează cei doi.

Cei doi avertizează că Partidul Comunist Chinez poate monitoriza, prin intermediul aplicației, peste 1 miliard de utilizatori la nivel global.

„TikTok oferă Partidului Comunist Chinez abilitatea de a monitoriza mai mult de 1 miliard de utilizatori la nivel global, inclusiv două treimi dintre adolescenții americani. Trebuie să interzicem această potențială aplicație de spionaj – nu să încurajăm utilizarea ei în Statele Unite, așa cum face președintele Biden”, mai notează cei doi în „The Washington Post”.

Rubio și Gallagher mai spun că designerii aplicației pot schimba algoritmul fără să anunțe utilizatorii și îl pot folosi pentru a îndoctrina subtil cetățenii americani.

„Compania poate urmări locația utilizatorilor și poate colecta date...Cu această aplicație Beijingul poate colecta informații sensibile legate de securitatea națională de la angajații guvernului Statelor Unite. Mai mult, algoritmul TikTok reprezintă o cutie neagră. Designerii săi pot schimba algoritmul fără să anunțe utilizatorii. Acesta poate fi folosit pentru a îndoctrina subtil cetățenii americani”, mai punctează cei doi.

„Aceste lucruri sunt inacceptabile. Acesta este motivul pentru care introducem o legislație care va interzice TikTok să opereze în Statele Unite. Congresul trebuie să acționeze împotriva amenințării TikTok înainte de a fi prea târziu”, conchid cei doi.

TikTok, una dintre cele mai populare aplicații la nivel mondial

TikTok este deținută de compania chineză ByteDance. Aceasta nu este o companie deținută de stat, dar potrivit Legii Informațiilor Naționale din 2017, toți cetățenii și toate afacerile chineze sunt obligați să asiste activitatea de intelligence din China, care include și schimbul de date. Potrivit profilurilor de LinkedIn, 23 de directori ai ByteDance au lucrat în trecut pentru organele de propagandă ale Partidului Comunist Chinez, iar 15 angajați lucrează și în prezent.

Aplicația a fost lansată oficial în 2016. În 2021 a fost cea mai descărcată aplicație, iar în 2020 TikTok valora deja 50 de miliarde de dolari. Totodată, în 2021 aplicația a atins pragul de 1 miliard de utilizatori la nivel global.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE