Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Shou Zi Chew, șeful TikTok. Fost stagiar la Facebook, conduce aplicația vizată de un val de interdicții

Shou Zi Chew, directorul executiv al TikTok, este audiat, joi, în Congresul Statelor Unite, în condițiile în care aplicația ar putea fi interzisă de autoritățile americane din cauza temerilor privind securitatea cibernetică.

Șeful TikTok a fost chemat să depună mărturie în fața Congresului SUA, pe fondul îngrijorărilor exprimate de autoritățile americane care acuză faptul că aplicația deținută de compania chineză Bytedance ar furniza datele utilizatorilor Guvernului de la Beijing, relatează Business Insider. Aplicația TikTok a stârnit controverse în întreaga lume, iar numeroși lideri, inclusiv președintele american Joe Biden, sunt îngrijorați că platforma folosită pentru distribuirea de clipuri reprezintă un pericol pentru securitate națională și amenință că o vor interzice.

Cine este Shou Zi Chew, șeful TikTok

Directorul executiv al TikTok are 40 e ani și se numește Shou Zi Chew. S-a născut în Singapore și și-a început carierea ca stagiar la Facebook, în perioada în care compania era start-up.

Shou Zi Chew este licențiat în Economie la University College din Londra și apoi a obținut un MBA la Harvard Business School în anul 2010. Încă din perioada studenției, Chew a lucrat pentru o companie start-up ”care se numea Facebook”, potrivit unei postări pe care a publicat-o pe site-ul Harvard la secțiunea ”alumni”. Platforma Facebook a devenit publică la mijlocul anului 2012.

Chew a cunoscut-o pe Vivian Kao, actuala sa soție, pe când erau amândoi studenți la Harvard și au început să corespondeze prin e-mail. În prezent, sunt atât de apropiați „încât își completează frazele unul altuia” și sunt părinții a doi copii.

Înainte de a lucra la compania Bytedance, Chew s-a angajat în 2015 ca director financiar al companiei chineze Xiaomi care concurează cu Apple. Chew a contribuit la asigurarea unei finanțări cruciale și a condus compania până la listarea publică din 2018.

În 2019, el a devenit președintele departamentului de afaceri internaționale din cadrul Xiaomi.

Anterior, Shou Zi Chew a lucrat timp de doi ani ca bancher specializat în investiții la compania Goldman Sachs, după cum reiese din profilul său de Linkedin.

De asemenea, a fost angajat cinci la compania de investiții DST, fondată de miliardarul ruso-israelian Yuri Milner. În 2013, a coordonat echipa din care ulterior au făcut parte primii investitori ai companiei Bytedance.

O scurtă perioadă, Chew a deținut atât funcția de director executiv al TikTok, cât și cea director financiar al ByteDance, compania-mamă ce deține aplicația.

Shou Zi Chew s-a alăturat companiei ByteDance în martie 2021, fiind prima persoană în funcția de director financiar al gigantului media. Două luni mai târziu, a fost numit director executiv al TikTok. În noiembrie 2021, Chew a renunțat la postul de director financiar al ByteDance pentru a se concentra mai mult asupra aplicației TikTok.

SUA vrea să interzică TikTok invocând legăturile cu Partidul comunist chinez

Autoritățile din SUA și din mai multe țări sunt în continuare îngrijorate de faptul că datele utilizatorilor TikTok ar putea ajunge în posesia Partidul Comunist Chinez.

Administrația fostului președinte Donald Trump a emis ordine executive menite să forțeze ByteDance să renunțe la operațiunile TikTok din SUA. De asemenea, președintele Joe Biden a semnat un ordin executiv în iunie 2021 care a anulat interdicțiile propuse de Trump asupra aplicației.

În plus, administrația Biden a cerut TikTok să-și cedeze acțiunile de pe piața americană, altfel riscă să fie interzisă în SUA. În replică, Chew a spus că o astfel de cedare nu ar rezolva îngrijorările oficialilor privind securitatea în jurul TikTok.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE