Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lista țărilor care au impus interdicții privind folosirea TikTok

Uniunea Europeană, Statele Unite și Canada au emis recent ordine care interzic utilizarea TikTok pe dispozitivele emise de guvern, pe măsură ce cresc îngrijorările legate de confidențialitatea și securitatea aplicației.

Platforma de partajare de videoclipuri, care este deținută de compania chineză Bytedance, susține de mult timp că nu împărtășește datele utilizatorilor cu guvernul chinez și că este administrată în mod independent.

Însă unii experți se tem că informațiile sensibile ar putea fi expuse atunci când aplicația este descărcată, în special pe dispozitivele guvernamentale.

TikTok contestă acuzațiile potrivit cărora colectează mai multe date ale utilizatorilor decât alte companii de social media și a calificat interdicțiile drept "dezinformări de bază", afirmând că acestea au fost decise fără "deliberare sau dovezi".

Însă multe țări rămân prudente în privința platformei și a legăturilor sale cu China. Companiile occidentale de tehnologie, inclusiv Airbnb, Yahoo și LinkedIn, au părăsit, de asemenea, China sau și-au redus operațiunile în această țară din cauza legii stricte a Beijingului privind confidențialitatea, care specifică modul în care companiile pot colecta și stoca date.

Alte țări occidentale, inclusiv Danemarca, urmăresc acum interdicții similare pentru Tiktok, invocând temeri legate de spionaj.

În România, ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, a spus că se analizează interzicerea TikTok în instituții.

Iată care sunt țările și regiunile care au implementat deja interdicții parțiale sau totale asupra aplicației.

Instituțiile Uniunii Europene

Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul UE, cele trei organisme de top ale UE, au impus interdicții privind TikTok pe dispozitivele personalului, invocând preocupări legate de securitatea cibernetică.

Interdicția Parlamentului European, anunțată marți, intră în vigoare la 20 martie. De asemenea, a "recomandat cu tărie" membrilor Parlamentului și personalului să elimine aplicația și de pe dispozitivele personale.

Belgia

Angajaţii guvernului federal belgian nu vor mai avea voie să folosească aplicaţia video chineză TikTok pe telefoanele de serviciu, a anunţat, pe 10 martie, premierul belgian Alexander De Croo.

Potrivit premierului belgian, consiliul securităţii naţionale al Belgiei a avertizat asupra riscurilor asociate cu vastele cantităţi de date colectate de TikTok, deţinută de compania chineză ByteDance, precum şi cu faptul că acesteia din urmă i se cere să coopereze cu serviciile de informaţii chineze.

SUA

La finalul lunii februarie, SUA au declarat că agențiile guvernamentale au la dispoziție 30 de zile pentru a șterge TikTok de pe dispozitivele și sistemele federale din cauza preocupărilor legate de securitatea datelor. Interdicția se aplică doar dispozitivelor guvernamentale, deși unii parlamentari americani pledează pentru o interdicție totală.

Mai mult de jumătate din cele 50 de state americane au interzis, de asemenea, aplicația de pe dispozitivele guvernamentale.

Atât FBI, cât și Comisia Federală pentru Comunicații au avertizat că ByteDance ar putea împărtăși datele utilizatorilor TikTok cu guvernul autoritar din China.

Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la conținutul TikTok și dacă acesta dăunează sănătății mentale a adolescenților. Cercetătorii de la organizația nonprofit Center for Countering Digital Hate au afirmat într-un raport din decembrie că videoclipurile de pe platformă care tratează subiecte legate de tulburările alimentare au adunat 13,2 miliarde de vizualizări.

Aproximativ două treimi dintre adolescenții din SUA folosesc TikTok, potrivit Pew Research Center.

Canada

După anunțul din SUA, Canada a anunțat de asemenea că dispozitivele emise de guvern nu trebuie să utilizeze TikTok, afirmând că acesta prezintă un risc "inacceptabil" pentru confidențialitate și securitate.

De asemenea, angajaților li se va interzice să mai descarce aplicația pe viitor.

Regatul Unit

Aplicația de socializare TikTok va fi interzisă pe telefoanele guvernamentale din Marea Britanie. Interdicția va include telefoanele folosite de miniștrii și funcționarii publici, potrivit unor rapoarte, scrie euronews.com.

Potrivit analizei Centrului național de securitate cibernetică din Marea Britanie, „ar putea exista un risc în legătură cu modul în care datele guvernamentale sensibile sunt accesate și utilizate de anumite platforme”. 

India

În 2020, India a impus o interdicție asupra TikTok și a zeci de alte aplicații chinezești, inclusiv asupra aplicației de mesagerie WeChat, din cauza preocupărilor legate de confidențialitate și securitate. Interdicția a venit la scurt timp după ce o ciocnire între trupele indiene și chineze la o frontieră disputată din Himalaya a ucis 20 de soldați indieni și a rănit zeci de persoane.

Companiilor li s-a dat o șansă de a răspunde la întrebări privind cerințele de confidențialitate și securitate, dar interdicția a devenit permanentă în ianuarie 2021.

Taiwan

În decembrie 2022, Taiwanul a impus o interdicție pentru TikTok în sectorul public, după ce FBI a avertizat că TikTok reprezintă un risc pentru securitatea națională.

Dispozitivele guvernamentale, inclusiv telefoanele mobile, tabletele și computerele desktop, nu au voie să utilizeze software de producție chineză, care include aplicații precum TikTok, echivalentul său chinezesc Douyin sau Xiaohongshu, o aplicație chineză de conținut de stil de viață.

Pakistan

Autoritățile pakistaneze au interzis temporar TikTok de cel puțin patru ori începând din octombrie 2020, invocând preocupări legate de faptul că aplicația promovează conținut imoral.

Afganistan

Conducerea talibanilor din Afganistan a interzis TikTok și jocul PUBG în 2022, pe motiv că dorește să protejeze tinerii de "a fi induși în eroare".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE