Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacția Chinei după ce aplicația TikTok a fost interzisă de mai multe instituții din UE. ”Va scădea încrederea în mediul de afaceri”

China susține că interzicerea accesului la aplicația TikTok de către mai multe instituții ale UE va afecta încrederea în mediul de afaceri din Europa, relatează The Associated Press.

Reacția Beijingului vine în contextul Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul UE au interzis instalarea aplicației TikTok pe dispozitivele folosite de angajații instituțiilor. O astfel de hotărâre a fost luată și de Guvernul federal al SUA, de Congresul american și de mai mult de jumătate dintre cele 50 de state americane. De asemenea, Canada a interzis instalarea Tiktok pe dispozitivele guvernamentale.

Extrem de populară în rândul tinerilor, aplicația TikTok a generat temeri potrivit cărora China și-ar putea exercita puterile de reglementare pentru a obține date private ale utilizatorilor sau să răspândească informații false sau mesaje de propagandă în favoarea regimului de la Beijing.

China a ripostat, cu toate că Partidul Comunist a blocat numeroase platforme de socializare și aplicații de mesagerie străine, precum YouTube, Twitter, Facebook, Instagram și TikTok. O versiune chineză a aplicației, Douyin, este permisă, însă conținutul nu este același cu cel regăsit pe TikTok.

"UE pretinde că este cea mai deschisă piață din lume, dar în ultima vreme a luat măsuri restrictive și a blocat în mod nejustificat companiile altor țări pe motive de securitate națională", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

"Acest lucru va diminua încrederea comunității internaționale în mediul de afaceri din UE.

UE ar trebui (...) să respecte economia de piață și concurența loială, să nu mai exagereze și să abuzeze de conceptul de securitate națională și să ofere un mediu de afaceri deschis, corect, transparent și nediscriminatoriu pentru toate companiile", a adăugat ea.

d

Angajații mai multor instituții europene au fost puși să șteargă aplicația Tiktok de pe telefoanele de serviciu până la data de 15 martie. În Norvegia, care face parte din UE, ministrul Justiției a fost nevoit să-și prezintele scuzele după ce nu a dezvăluit că își instalase aplicația TikTok pe telefonul de serviciu, pus la dispoziție de Guvern.

Asupra aplicației TikTok au fost exercitate presiuni din partea UE pentru a se conforma noilor reglementări digitale care urmează să fie adoptate, cu scopul de a determina marile platforme online să elimine conținutul toxic și ilegal, precum și normele stricte ale blocului comunitar privind confidențialitatea datelor.

În SUA, Casa Albă a dispus, luni, conducerii a 11 agenții federale să șteargă aplicația Tiktok de pe toate dispozitivele guvernamentale în termen de 30 de zile. Casa Albă deja nu permitea accesul la TikTok pe dispozitivele sale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE