Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Influencerii au primit "follow" de la ANAF. Cum își pot achita taxele cei care câștigă bani pe Instagram, TikTok sau YouTube

Influencerii se află în atenția Fiscului. ANAF a publicat un ghid de plată a taxelor pentru cei care câștigă bani de pe internet. 

Aceștia au obligația să declare sumele obținute și să plătească impozit pe venit și contribuții la stat. De asemenea, influencerii trebuie să declare și produsele primite gratuit în cadrul unei campanii de promovare. 

Fiscul a publicat un ghid de plată 

Persoanele fizice care obțin bani din postări publicate pe Facebook, Instagram sau TikTok trebuie să depună declarația unică privind impozitul pe venit, până pe 25 mai. Declarația se poate depune la un ghișeu ANAF, prin poștă sau online prin platforma Spațiul Privat Virtual. 

De asemenea, influencerii trebuie să treacă în declarație și valoarea produselor primite gratuit. De exemplu, dacă un influencer primește un telefon din partea unui brand pe care l-a promovat în social media, el va trebui să caute valoarea acelui telefon în piață și să o specifice în declarația unică. 

Ce spun influencerii 

Silviu Faiăr are peste 150.000 de abonați pe YouTube și colaborează cu un contabil pentru plata taxelor: “E greu să faci toată chestia asta fără ajutorul unui contabil. Tocmai de aia, majoritatea creatorilor de conținut, inclusiv eu, optăm pe varianta de SRL. Unde toată treaba fiscală e mult mai simplă”, a declarat Faiăr, pentru Euronews. 

Specialiștii spun că depunerea declarației unice poate fi un exercițiu util pentru tinerii care câștigă bani din conținutul postat în social media: “Eu cred că ar avea nevoie de un contabil doar prima dată. Când depun prima declarație. Apoi nu e chiar așa o fizică cuantică”, a spus fostul președinte ANAF, Sebastian Bodu. 

Fiscul se așteaptă ca, în urma publicării ghidului, peste 1 milion de români să-și declare veniturile obținute online. Dacă încasările extrasalariale depășesc 6 salarii minime brute, atunci 10% din sumă va fi plătită către Casa de Asigurări Sociale de Sănătate. Dacă veniturile depășesc 12 salarii minime brute, contribuția crește la 25%. Cei care nu vor declara la timp banii obținuți pe internet vor risca amenzi din partea ANAF. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE