Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Reacția TikTok privind planul Guvernului de a interzice aplicația în unele instituții din România

Interzicerea Tiktok în instituții din Statele Unite, Canada și în Uniunea Europeană a fost realizată ”fără nicio deliberare sau dovadă” a faptului că datele utilizatorilor aplicației ar ajunge în posesia serviciilor de informații din China, a declarat Jakub Olek, un oficial al Tiktok responsabil cu relațiile guvernamentale, la solicitarea Euronews România. De asemenea, conducerea platformei de socializare a precizat că este deschisă să colaboreze cu Guvernul României deoarece consideră că ”siguranța este un subiect extrem de important”.

Reacția oficialilor Tiktok vine în contextul în care UE, SUA și Canada au emis recent ordine care interzic folosirea TikTok pe dispozitivele de serviciu ale angajaților instituțiilor guvernamentale, pe fondul îngrijorărilor privind confidențialitatea și securitatea aplicației.

Unii experți se tem că informațiile sensibile ar putea fi expuse în momentul în care aplicația este descărcată, în special pe dispozitivele guvernamentale.

În replică, Jakub Olek, head of Government Relations în cadrul TikTok CE, a acuzat faptul că ”unele organisme și instituții guvernamentale interzic TikTok pe dispozitivele angajaților fără nicio deliberare sau dovadă”.

”Suntem disponibili pentru a ne întâlni cu orice instituție, inclusiv cu autoritățile române, pentru a discuta despre orice îngrijorări și preconcepții. Am apreciat faptul că unele guverne au ales să nu implementeze anumite măsuri din cauza lipsei de dovezi și au decis să verifice cu atenție dacă există într-adevăr vreun risc pentru securitate.

Suntem dezamăgiți să vedem că unele organisme și instituții guvernamentale interzic TikTok pe dispozitivele angajaților fără nicio deliberare sau dovadă”, a declarat Jakub Olek, la solicitarea Euronews România.

Oficialii TikTok a menționat că sunt la curent cu faptul că Guvernul României consideră interzicerea Tiktok ”un subiect serios de analiză” și au precizat că sunt deschiși să colaboreze cu autoritățile despre măsurile privind confidențialitatea și securitatea datelor.

”Suntem la curent cu declarațiile despre analiza TikTok inițiată de autoritățile din România și suntem deschiși să colaborăm și să răspundem tuturor întrebărilor.

Siguranța este un subiect extrem de important pentru TikTok, așa că ne dorim să purtăm un dialog despre nevoile existente și orice posibilă îngrijorare legată de structura companiei noastre și angajamentul față de confidențialitate și securitatea datelor”, au mai precizat reprezentanții Tiktok pentru Euronews România.

În România, ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, a spus că se analizează interzicerea TikTok în instituții.

De cealaltă parte, oficialii companiei care administrează aplicația susțin că este important să fie clarificate în spațiul public aspecte privind modul în care funcționează Tiktok.

”Împărtășim un obiectiv comun cu guvernele care sunt preocupate de siguranța utilizatorilor și împărtășim de bunăvoie orice informații sau clarificări cu autoritățile române. De asemenea, credem că va fi util să clarificăm unele aspecte referitoare la modul în care funcționează TikTok”, au precizat reprezentanții Tiktok.

Tiktok neagă legăturile cu China. ”Partidul Comunist nu are acces la datele Tiktok nici prin ușa din față, nici pe ușa din spate”

”TikTok nu operează în China și, prin urmare, nu este supus legii chineze. Compania noastră-mamă Bytedance Ltd este, de asemenea, înființată în afara Chinei.

Bytedance Ltd este de fapt deținută în proporție de aproximativ 60% de investitori instituționali globali, aproximativ 20% deținută de angajații noștri din întreaga lume și 20% deținută de fondatorii noștri.

De asemenea, (...) nu ni s-a cerut niciodată să furnizăm date despre utilizatorii TikTok guvernului chinez - și nici nu am face acest lucru dacă ni s-ar cere. Acest lucru se reflectă și în raportul nostru de cereri de informații bianual, în care oferim detalii despre toate solicitările guvernamentale pe care le-am primit. Partidul Comunist nu are acces la datele Tiktok nici prin ușa din față, nici pe ușa din spate”, au mai spus oficialii aplicației de socializare.

TikTok nu permite reclame pentru politicieni

Oficialii Tiktok au mai precizat că au luat măsuri pentru a combate dezinformarea.

”Deoarece nu le permitem actorilor politici să plaseze reclame pe TikTok, am eliminat 191 de reclame despre care s-a constatat că încalcă această politică. În plus, avem o abordare pe mai multe direcții pentru aplicarea politicilor noastre publicitare, care interzic în mod specific comportamentele și conturile înșelătoare și neautentice”, au mai explicat oficialii Tiktok.

Măsurile pe care Tiktok susține pentru siguranța datelor

”Luăm măsuri pentru a asigura protecția datelor prin metode care sunt recunoscute și în conformitate cu GDPR. Cu puțin timp în urmă, am confirmat că primele noastre operațiuni europene pentru centrele de date din Irlanda vor începe anul acesta și că aici vor fi stocate datele utilizatorilor TikTok europeni în viitor.

Am anunțat, de asemenea, detalii despre Proiectul Clover, care va crea o enclavă europeană sigură pentru datele utilizatorilor TikTok din Marea Britanie și SEE.

Pe lângă centrul de date european din Dublin anunțat anul trecut, am confirmat recent și deschiderea a încă două centre de date europene - un al doilea centru de date din Dublin și al treilea în regiunea Hamar din Norvegia. Odată finalizate, aceste trei centre de date vor fi locația implicită de stocare pentru datele utilizatorilor europeni ale TikTok, cu o investiție anuală totală de 1,2 miliarde Euro”, au mai precizat reprezentanții TikTok.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE