Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentarii americani au lansat un proiect legislativ de interzicere a TikTok. Casa Albă susține inițiativa

America a făcut un pas semnificativ marţi spre o interzicere a extrem de popularei aplicaţii TikTok prin intermediul unui proiect de lege susţinut de Casa Albă, pe fondul neîncrederii tot mai mari a Occidentului faţă de reţeaua socială chineză, notează AFP.

Consilierul american pe probleme de securitate naţională, Jake Sullivan, a precizat într-un comunicat că "salută" o propunere legislativă prezentată în aceeaşi zi, care ar permite, printre altele, interzicerea unor aplicaţii precum TikTok.

Proiect avansat de un democrat și un republican

Acest proiect, avansat de un senator democrat şi un senator republican, "ar permite statului american să împiedice anumite state străine să exploateze servicii tehnologice (...) într-un mod care ameninţă datele confidenţiale ale americanilor şi securitatea noastră naţională", a scris consilierul Casei Albe.

Numeroşi aleşi americani consideră platforma de videoclipuri scurte şi virale, care aparţine grupului chinez ByteDance, ca fiind o ameninţare pentru securitatea naţională.

Aceştia se tem, asemeni unui număr tot mai mare de guverne occidentale, că Beijingul ar putea accesa datele utilizatorilor din întreaga lume prin intermediul acestei aplicaţii, lucru pe care TikTok îl neagă de ani de zile.

Tiktok, ridicat la nivel de amenințare la securitatea națională a SUA

"Este larg acceptat faptul că TikTok reprezintă o ameninţare pentru securitatea noastră naţională", a argumentat marţi influentul senator republican John Thune, care a prezentat propunerea legislativă.

Concret, textul de lege, denumit 'Restrict Act', conferă ministrului Comerţului noi puteri pentru a interzice aplicaţia.

Un proiect de lege pe aceeaşi temă, depus în Camera Reprezentanţilor, a trecut de asemenea săptămâna trecută de o etapă cheie în Congres.

Interzicerea aplicaţiei ar echivala cu "a pune botniţă libertăţii de exprimare" a milioane de americani, protestează TikTok, care revendică peste o sută de milioane de utilizatori în SUA.

Aplicaţia a depăşit deja YouTube, Twitter, Instagram şi Facebook în ce priveşte "timpul petrecut" de adulţii americani şi acum talonează Netflix.

La finalul lunii februarie, Casa Albă ordonase deja instituţiilor federale să se asigure că TikTok dispare de pe smartphone-urile lor în termen de 30 de zile, punând în aplicare o lege ratificată la începutul lunii ianuarie de preşedintele Joe Biden.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE