Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mii de femei vor să se înroleze în armata din Columbia. Decenii la rând, țara a fost măcinată de conflicte

Mii de femei se înrolează în fiecare an în armata din Columbia, țară care decenii la rând a fost măcinată de lupte violente între militari și grupări de gherilă. Fetele participă la antrenamente îndelungate și respectă un regim foarte strict. Cu toate acestea, femeilor din armata columbiană le este greu să avanseze în grad. Din 200.000 de militari, doar aproximativ 200 de femei au grad de ofițer sau subofițer. 

”Munca noastră este o pasiune”

Într-o tabără militară din munți, mai multe femei se antrenează pentru a deveni militari de meserie. Fetele se trezesc în fiecare zi la șase dimineața, fac duș cu apă rece și încep antrenamentele care durează ore bune. Yariany visa de mică să îmbrace uniformă militară, dar s-a angajat casier într-un magazin. Abia acum a avut curajul să încerce.

”Da, e periculos. Mai ales în armată, lucrurile sunt periculoase. Dar dacă ne concentrăm și învățăm tot ce ni se predă, cred că vom rezista. Vom avea ocazia să arătăm tot ce am învățat,” a spus o femeie.

”Este important să arătăm ce putem astfel încât mai mulți oameni să se alăture armatei. Munca noastră este o pasiune, o vocație. Sincer, mă bucur că femeile se pot înrola în armată, la fel ca bărbații,” a explicat o femeie.

Oficialii din armata columbiană anunță că în acest an, vor fi înrolați 55.000 de bărbați și 5.000 de femei.

Din 1964, Columbia a fost măcinată de lupte violente între guvern, grupări paramilitare sau de gherilă ori organizații criminale. În 2016, s-a ajuns la un acord de încetare a focului cu rebelii. Potrivit Centrul Național pentru Memoria Istorică din Columbia,  sute de mii de oameni au murit în acest conflict îndelungat. Majoritatea victimelor au fost civili.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE