Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Munca de după muncă a femeilor provoacă stres. Peste 70% dintre femeile dintr-un cuplu fac singure curățenia în casă

Femeile au mai multe sarcini și responsabilități decât bărbații, iar asta le cauzează un stres mult mai ridicat. Aceasta este concluzia unui studiu din Anglia care a analizat tipurile de stres cu care se confruntă femeile. Psihologii spun că stereotipurile de gen sunt înrădăcinate în oameni de mii de ani, dar timpurile s-au schimbat. Conviețuitea înseamnă să ne sprijinim unii pe alții, nu de a ne controla, spun specialiștii.

Îngrijirea copiilor, gătitul, călcatul hainelor sau curățenia. Toate acestea pică pe umerii româncelor. Nu o spunem noi, ci o spun studiile făcute în țara noastră.

74% dintre femeile dintr-un cuplu fac singure curățenia în casă, 74% spală vasele și 68% pregătesc mâncarea. Sociologii spun că pentru a exista egalitate de șanse în societate, ar trebui să existe și egalitate în familie.

Andreaa Rusu, Centrul Filia: „Dacă în momentul în care tu ajungi acasă și ai de făcut teme, de făcut mâncare, de pregătit pachete, de făcut curățenie, de spălat ruse, de călcat rufe. Toate lucrurile astea sunt bineînțeles un stres în plus pentru femei și este o muncă mentală pe care din păcate numai ele o fac așa cum și munca de acasă, din păcate, în marea majoritate a cazurilor femeile o fac în familie.”

Marian și Roxana sunt împreună de șase ani. Au ales să nu urmeze normele tradiționale. Fiecare îl susține pe celălalt când este nevoie. Iar la ei în familie, nu doar femeia spală vasele.

„Ar fi stupid să fii naiv să crezi că poți să egalezi cele 24 de ore ale unei femei, în casa în care stai. Poți să compensezi în schimb. Să mai pui mâna pe un aspirator, să pui mâna pe vasele din chiuvetă. Dacă e musai și ție nu îți place să faci aceste lucruri, poți să o faci cel puțin din respect pentru celălalt”, a explicat Marian Hurducaș.

Fiecare își recunoaște calitățile. Deși nu și-au împărțit concret treburile casnice, pentru ei, cel mai important este echilibrul.

„Cred că e important într-o relație ca cei doi parteneri să înțeleagă, din punctul meu de vedere, că sunt o echipă. Iar într-o echipă te ajuți și compensezi când celălalt are nevoie”, a spus Roxana Hurducaș.

Psihologii spun că deși românii își doresc o schimbare, renunță cu greu la această mentalitate din frica de necunoscut.

Sabina Strugariu, psiholog: „Cumva, ceva ne face să nu vrem să renunțăm la ceea ce știm foarte bine. Și ce știm? Că femeile trebuie să fie la bucătarie, la cratița, suspuse, să se comporte într-un anumit fel. Avem foarte, foarte multe credințe foarte absolutiste despre cum ar trebui să fie femeia.”

În România, 45% dintre bărbați cred că femeile ar trebui să își asculte partenerul, iar 66% dintre ei cred că bărbatul este capul familiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE