Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spania ar putea deveni prima țară occidentală care le permite femeilor să-și ia mai multe zile de „concediu menstrual” de la locul de muncă în fiecare lună, în temeiul unei noi propuneri legislative care va fi prezentată săptămâna viitoare.

Guvernul spaniol este așteptat să aprobe măsura ca parte a unui proiect de lege mai amplu, privind sănătatea reproducerii și drepturile la avort.

Între 3 și 5 zile de concediu menstrual

Propunerea de lege ar introduce cel puțin trei zile de boală în fiecare lună pentru femeile care suferă de dureri severe ale menstruației, potrivit ziarul El Pais.

Ziarul relatează că acest „concediu supravegheat medical” ar putea fi chiar prelungit la cinci zile pentru femeile cu perioade invalidante care suferă de crampe severe, greață, amețeli și vărsături.

La nivel mondial, concediul menstrual este oferit în prezent doar într-un număr mic de țări, inclusiv Japonia, Taiwan, Indonezia, Coreea de Sud și Zambia.

O treime suferă de dureri severe

Potrivit Societății Spaniole de Ginecologie și Obstetrică, aproximativ o treime dintre femeile care au menstruație suferă de dureri severe cunoscute sub numele de dismenoree.

Simptomele includ dureri abdominale acute, diaree, dureri de cap și febră.

Nu vorbim despre un usor disconfort, ci despre simptome grave precum diaree, dureri de cap severe, febră. Ángela Rodríguez, secretar de stat spaniol pentru egalitate

„Atunci când problema nu poate fi rezolvată din punct de vedere medical, credem că este rațional să existe o incapacitate temporară asociată cu această problemă”, a declarat Ángela Rodríguez, secretarul de stat al Spaniei pentru egalitate și împotriva violenței de gen, într-un interviu recent pentru ziarul El Periodico.

„Este important să clarificăm ce este o perioadă dureroasă, nu vorbim de un ușor disconfort, ci de simptome grave precum diaree, dureri de cap severe, febră”, a adăugat ea.

Stigmatizarea femeilor

Această propunere pentru o perioadă de concediu nu este o afacere încheiată și a stârnit unele controverse în Spania.

Se pare că guvernul de coaliție de stânga al țării este împărțit în privința planului. În timp ce Podemos, de extremă stângă, face eforturi pentru aceasta, unii socialiști și-au exprimat îngrijorarea că acest concediu menstrual ar putea fi contrafăcut împotriva femeilor, descurajând angajatorii să le angajeze.

Cristina Antoñanzas, secretar adjunct al UGT, un important sindicat spaniol, a avertizat chiar că mișcarea ar putea „stigmatiza femeile”.

„Considerăm că această problemă este complexă și nu este abordată în mod adecvat”, a spus ea. Antoñanzas a solicitat ca „femeile să fie considerate lucrătoare cu aceleași drepturi ca bărbații”.

Egalitate de gen

Într-o declarație adresată agenției de presă Europa Press , ministrul economiei Nadia Calviño, socialistă, a declarat că mai multe proiecte ale planului sunt încă în discuție.

„Permiteți-mi să repet foarte clar, acest guvern crede și este absolut angajat în egalitatea de gen și nu vom adopta niciodată măsuri care ar putea duce la stigmatizarea femeilor”, a spus Calviño.

Proiectul de lege ar reduce, de asemenea, TVA-ul la produsele de igienă feminină din magazine și ar pune la dispoziție gratuit produsele de epocă în școli și centre educaționale.

Potrivit El Pais, sănătatea menstruală ar face parte din dreptul spaniolilor la sănătate și precizează că „stereotipurile și miturile despre menstruație care încă există și care împiedică viața femeilor vor fi combătute”.

Proiectul de lege ar garanta, de asemenea, dreptul de a solicita un avort gratuit în sistemul public de sănătate al țării și ar elimina cerința ca tinerii de 16 și 17 ani să obțină acordul părinților pentru procedură.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE