Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect: Indemnizaţia pentru mame ar putea creşte. Femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii, acces prioritar la casierii

Un proiect legislativ depus la Parlament de mai mulți deputați PNL propune creşterea cuantumului indemnizaţiei pentru mamele care au născut, precum şi accesul cu prioritate pentru femei însărcinate sau persoane însoţite de copii cu vârsta până la 5 ani.

În acet moment, cuantumul indemnizaţiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului.

Cuantumul minim al indemnizaţiei lunare nu poate fi mai mic decât 60% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăşi valoarea de 12.000 lei, adică de 4 ori valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

Femeile însărcinate vor avea prioritate la casierii

Cel de-al doilea proiect de lege prevede ca femeile însărcinate şi/sau persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile unităţilor comerciale publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, cu excepţia cazurilor în care unităţile respective deţin case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunţate.

De asemenea, se va acorda prioritate la casieriile instituţiilor publice, precum şi la serviciile oferite de acestea femeilor însărcinate, persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care instituţiile publice deţin case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

Mai multe locuri de parcare speciale

În spaţiile de parcare de pe lângă clădirile instituţiilor publice şi ale unităţilor comerciale publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate vor fi amenajate, rezervate şi semnalizate cel puţin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de femeile însărcinate şi/ sau persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, mai prevede proiectul de lege.

Orice persoană care este martoră directă a încălcării prevederilor prezentei legi poate sesiza organelor abilitate săvârşirea acestei contravenţii, care se sancţionează cu sume prevăzute între 200 şi 100.000 de lei.

Companiile private sau de stat sunt obligate să aibă un afiş în care să se menţioneze faptul că există prioritate pentru mămici şi pentru persoanele însoţite de copii până la 5 ani, iar angajaţii trebuie să respecte legea, a subliniat deputatul Florin Alexe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE