Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Listă a țărilor care au încercat să ofere concediu menstrual

Spania dorește introducerea ”concediului menstrual” plătit. Dacă va fi aprobat, va reprezenta o piatră de hotar în Europa.

”Dacă este un concediu plătit de trei zile pe lună, va stabili un nou standard global, un standard de aur”, a declarat Elizabeth Hill, profesor asociat la Universitatea din Sydney, pentru Euronews Next.

Hill, care a studiat pe larg politicile de concediu menstrual la nivel mondial, spune că au existat mai multe „epoci” și motivații pentru acestea în ultimii 100 de ani.

Rusia: prima încercare în 1922

Într-un studiu publicat anul trecut, cercetătorii au descoperit prima legislație privind concediul menstrual în Uniunea Sovietică, care a fost introdusă în 1922.

Femeile care aveau locuri de muncă în fabrică primeau două sau trei zile lunare de concediu plătit integral în timpul menstruației.

Hill atrage atenția asupra politicii pronataliste din Uniunea Sovietică. ”Este foarte important să protejeze fertilitatea femeilor și rolul lor de mame, chiar dacă sunt lucrătoare”.

Nu este clar cum s-a descurcat de fapt politica și dacă a fost răsturnată înainte sau după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

Concediul menstrual a reapărut în dezbaterea politică din Rusia în 2013, dar propunerea nu a reușit să ia avânt. Din cauza termenilor în care a fost formulată, propunerea a supărat feministele și susținătorii drepturilor omului.

Japonia: concediul menstrual ca drept industrial

Japonia a devenit a doua țară care a introdus concediul menstrual în 1947.

Se acorda femeilor un drept industrial în cazul în care condițiile de muncă și locurile de muncă erau inadecvate, spre exemplu nu existau toalete pentru femei.

Articolul 68 din Legea privind standardele de muncă din Japonia, care rămâne în vigoare după 75 de ani, prevede: ”Atunci când o femeie pentru care munca în perioadele menstruale ar fi deosebit de dificilă a solicitat să plece, Angajatorul nu trebuie să-i ceară femeii să lucreze în zilele respectivei perioade menstruale".

Angajatorii pot acorda concediu în fiecare zi calendaristică, jumătate de zi sau la oră. Angajatele trebuie pur și simplu să solicite și nu este necesară nicio documentație medicală.

Dar politica s-a dovedit a fi controversată și a alimentat temerile de discriminare. Un sondaj recent realizat de Nikkei Intelligence Group a constatat că mai puțin de 10% dintre femeile japoneze își iau concediu.

Indonezia: o politică dezbinătoare

Indonezia a introdus concediul menstrual în 1948. L-a tratat,de asemenea, ca pe un drept industrial pentru femeile care lucrau în mine și fabrici.

Deși este posibil să fi oferit o ușurare lucrătorilor, datele sondajului au arătat că femeile angajate în sectoarele de servicii, cum ar fi comerțul cu amănuntul și finanțele, rareori au luat concediu menstrual și au avut tendința de a-l considera o jenă.

În anii 1990, Asociația femeilor de afaceri indoneziene a cerut chiar abrogarea politicii, considerând-o ”contradictorie cu obiectivele emancipării femeilor”.

O reformă din 2003 a diluat regulile; legea nu mai prevede două zile de concediu plătit, ci face ca politica să fie supusă negocierii între angajatori și sindicate.

Coreea de Sud: ”sexismul invers”

În 2001, Coreea de Sud a ratificat articolul 73 din Legea privind standardele de muncă, care prevede o zi de concediu fără plată pe lună, acordată la cererea angajatului.

Toate angajatele de sex feminin au dreptul la beneficiu, indiferent de statutul lor de muncă sau de cât timp lucrează în companie.

Angajatorii care încalcă legea riscă până la doi ani de închisoare sau o amendă de până la 10 milioane de woni (aproximativ 7.500 de euro).

Totuși, și acolo, subiectul este controversat. Unii lucrători bărbați s-au împotrivit concediului menstrual, pe care l-au văzut ca o formă de „sexism invers”.

În 2012, Sung Jae-gi, șeful grupului sud-coreean pentru drepturile bărbaților, Man of Korea, a postat un comentariu usturător pe Twitter: „Voi [femeilor] ar trebui să vă fie rușine de voi înșivă. De ce faceți atâta tam-tam în legătură cu menstruația când natalitatea națiunii este cea mai scăzută din lume?".

Taiwan: trei zile pe an

Concediul menstrual a fost introdus pentru prima dată în Taiwan în 2002 și modificat în 2013. Politica permite maximum trei zile de concediu menstrual pe an. Angajatele primesc jumătate din salariul obișnuit.

Conform politicii inițiale, femeile aveau dreptul la concediu menstrual, dar acesta a fost integrat în cele 30 de zile de concediu medical care prevedeau și jumătate de salariu. În consecință, dacă o femeie a solicitat trei zile de concediu menstrual, ar rămâne doar 27 de zile de concediu medical obișnuit pentru un an.

Noua schemă, înființată în 2013, a încercat să remedieze acest lucru, iar femeile au acum dreptul la trei zile de concediu menstrual pe an la jumătate din salariu, pe lângă cele 30 de zile de concediu medical comun. Aceasta înseamnă că femeile pot solicita „până la 33 de zile de concediu legate de sănătate pe an”.

Dar există o problemă: dacă un angajat ia mai mult de 30 de zile de concediu medical în total, atunci cele trei zile suplimentare sunt neplătite.

„Ziua Mamei” din Zambia

Concediul menstrual a fost consacrat în legea acestei țări din Africa de Sud în 2017.

Acesta permite angajatelor să își ia o zi de concediu în fiecare lună fără a fi nevoie să prezinte un certificat medical sau să dea un motiv angajatorului lor.

Denumită în mod colocvial „Ziua Mamei” - chiar dacă se aplică tuturor femeilor, indiferent dacă au sau nu copii - politica funcționează în mare parte pe o bază informală. Femeile pot să sune în ziua respectivă pentru a spune că își iau concediul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE