Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Copiii și familia nu sunt o piedică pentru femeile care vor să călătorească singure. Cum își planifică două prietene aventurile

Era miezul nopții în Cairo. Dormeam adânc, atunci când ușa camerei mele s-a deschis brusc și au intrat două persoane. Recepționerul hotelului la care eram cazată și o femeie de-o vârstă apropiată mie intraseră în cameră.

Am țâșnit din pat, cu ochii larg deschiși, în timp ce femeia cu care fusesem cuplată la întâmplare pentru o călătorie își răscolea poșeta, în căutarea unui bacșiș. Am aprins veioza și m-am grăbit să o ajut.

După ce a plecat recepționerul, s-a întors către mine și mi-a spus: "Bună, eu sunt Amanda".

Acela a fost momentul în care am cunoscut-o pe una dintre cele mai bune prietene ale mele și de atunci călătorim împreună peste tot prin lume.

O prietenie cu un strop de aventură

Amanda este din Texas, iar eu sunt din New York și amândouă suntem pasionate de călătorii. Chiar și după 20 de ani de când ne-am întâlnit prima oară, continuăm să ne dăm rendez-vous peste tot prin lume, în căutare de noi experiențe. Între timp, și viețile noastre personale s-au schimbat. Acum suntem mame, avem nenumărate responsabilități și cariere solicitante.

Am călătorit prin Spania, ne-am cățărat pe ghețari în Islanda, am făcut drumeții prin pădurea Redwood din California și am explorat orașe istorice din Statele Unite. Am făcut excursii cu mașina din Maine până în Memphis și am sărit de pe stânci în Tulum.

Acum nu mai suntem tocmai fetele lipsite de responsabilități din acea ciudată noapte egipteană și nu este întotdeauna ușor să ne facem timp pentru a călători împreună.

Femeile sunt sub presiunea de a fi de toate pentru toată lumea, iar ca mame ne punem deseori pe ultimul loc. Dar atât eu cât și Amanda știm că atunci când ne facem timp pentru a călători ne întoarcem mai concentrate și mai bine pregătite să facem față provocărilor vieții.

Avem grijă de cei dragi, dar și de pasiunile noastre

De Ziua Internațională a Femeii, când sărbătorim femeile care își asumă riscuri, care promovează egalitatea de gen și care își ating obiectivele, este un moment bun să ne amintim că, pe lângă faptul că trebuie să avem grijă de cei dragi, trebuie să ne cultivăm și propriile pasiuni.

Am făcut un pact să călătorim până când vom fi prea bătrâne și neputincioase încât să mai plecăm pe undeva

Amanda a fost domnișoară de onoare la nunta mea și, în timpul toastului, a glumit spunând că nu poate înțelege cum aș putea să merg în luna de miere în Hawaii fără ea.

Cu toate că râdea, am înțeles ce o îngrijora

În noaptea de dinaintea nunții mele, am făcut un pact: vom călători împreună până când vom fi prea bătrâne și neputincioase pentru a mai merge pe undeva, iar apoi, când ne când ne vom odihni pe o bancă în parc, ne vom aminti de toate aventurile și peripețiile noastre.

Aproape 20 de ani mai târziu, pactul nostru este la fel de puternic ca întotdeauna.

Am încercat să gestionăm sentimentele de vinovăția care ne copleșeau, la gândul că ne neglijăm familiile și am început să planificăm aventurile noastre din timp

Soțul meu a fost înțelegător cu privire la dorința mea de a călători cu cea mai bună prietenă a mea, însă odată ce amândouă am născut, a devenit mult mai complicat. Trebuia să ne ocupăm de îngrijirea copiilor și ne confruntam cu sentimentul copleșitor de vinovăție când ne gândeam să îi lăsăm singuri cu tații.

Ce s-a schimbat de când ne-am responsabilizat

Ne-am scurtat călătoriile la cinci nopți, față de cele 10 pe care le rezervam de obicei. Am exclus plecările din impuls; în schimb, am planificat cu luni de zile în avans, lăsând instrucțiuni detaliate, organizând vizite de joacă pentru o săptămână și asigurându-ne că listele noastre de contacte de urgență erau actualizate.

Până când Amanda și cu mine ne întâlneam, eram extenuate și măcinate de vinovăție.

Vinovăția noastră era nefondată, însă ne-a luat ceva timp pentru a realizat asta. De fiecare dată când sunam acasă, copiii se distrau de minune stând treji până târziu, mâncând mâncare nesănătoasă și fiind răsfățați de bunici.

Pentru a ne ușura tranziția și a ne conecta una cu cealaltă, am stabilit un ritual. În prima noastră seară împreună, găseam un loc cu o priveliște minunată, comandam un cocteil și ne relaxăm.

Călătoriile cu prietenii sunt despre puterea de a face unele compromisuri

Călătoria cu o altă persoană poate veni cu provocări, așa că Amanda și cu mine încercăm să fim foarte clare cu privire la așteptările noastre.

Eu sunt foarte anxioasă, în timp ce Amanda este foarte relaxată. Eu vreau să vizitez tot, în timp ce Amanda vrea să vadă câteva locuri, apoi să se relaxeze. De-a lungul anilor, am învățat să ne ascultăm una pe cealaltă, astfel încât să ne bucurăm amândouă de experiență.

Se mai întâmplă și situații neprevăzute. În timpul unui tur ghidat în Napa Valley, m-a sunat soacra mea pentru a-mi spune că fiul meu refuză să meargă în tabăra la care îl înscrisesem în acea săptămână. Timp de o jumătate de oră a trebuit să duc muncă de convingere cu el pentru a pleca în excursie.. Ne-a afectat programul pentru acea zi, dar Amanda a fost foarte înțelegătoare.

Călătoriile ne ajută să ieșim din zona de confort

Călătoriile ne permit să exprimăm ceea ce suntem dincolo de identitatea noastră de mame: femei puternice, energice, care iubesc aventura, dar cărora le place să fie răsfățate.

Planificăm activități pe care nu le facem de obicei

Planificăm cel puțin o activitate care să ne scoată din zona noastră de confort, cum ar fi plimbarea cu un balon cu aer cald în Egipt sau escaladarea unui munte. Toate acestea sunt niște provocări, atunci când în mod obișnuit ți-e frică de înălțime.

După acest val de senzații tari, întotdeauna dedicăm o zi relaxării. Ziua petrecută la resortul Blue Lagoon Spa și masajele cu argilă din Mexic sunt o parte din amintirile noastre relaxante.

Eu și Amanda avem o listă lungă cu locuri de vizitat și, pe măsură ce copiii noștri cresc, așteptăm cu nerăbdare să ni se elibereze programul și să călătorim mai mult împreună.

Uneori, există și probleme care ne stau în cale, dar amândouă știm că întotdeauna ne așteaptă o altă aventură la orizont și depășim orice moment mai puțin fericit.

Într-o zi, atunci când singurele noastre aventuri vor fi plimbările în parc, vom avea o mulțime de povești incredibile de spus.

Între timp, Amanda și cu mine plănuim să ne vedem Zoom pentru a ciocni un pahar de Ziua Internațională a Femeii și pentru a plănui următoarea noastră aventură.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE