Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salariul lunar care ar face fericită una din trei femei din România. La cât se ridică suma

Una din trei românce ar fi fericită cu un salariu net lunar de cel puțin 1.000 de euro. În schimb, aproape o treime (32%) sunt de părere că venitul lunar care le-ar face să se simtă fericite este de cel puțin 2.000 de euro net, arată datele unui sondaj Dynata, citat de Agerpres.

Cu ajutorul cercetării, aplicația Revolut a vrut să afle care este percepția româncelor despre veniturile dezirabile. Sondajul arată că femeile consideră mai mult ca bărbații că este importantă fericirea adusă de un salariu mare.

Astfel, 33% dintre femei spun să se simt împlinite dacă au un venit net lunar cuprins între 3.000 și 10.000 de euro, față de 31% în cazul bărbaților. De altfel, același studiu arată că în 2022, 40% dintre femei au beneficiat de o creștere de salariu (egală, superioară sau inferioară inflaţiei), faţă de 49% dintre bărbaţi.

În schimb, 21% dintre femeile care au participat la cercetare nu cred că li se va mări salariul nici în 2023, un procent mai mare atât mediei la nivel naţional (18%), cât şi celui înregistrat în rândul bărbaţilor.

Potrivit sursei citate, rezultatele sondajului pot fi puse într-un context al inegalităţilor de gen de natură economică şi financiară şi al evoluţiei acesteia, în timpul pandemiei de COVID-19 şi în ultimele luni.

”Din cauza transformărilor suferite la nivel global de societate din cauza pandemiei de COVID-19 şi a creşterii costului vieţii, peste 64 de milioane de femei şi-au pierdut locurile de muncă, ceea ce s-ar traduce într-o pierdere globală de 800 de miliarde de dolari la nivelul veniturilor individuale, potrivit OXFAM . Totodată, de două ori mai multe tinere şi-au pierdut locurile de muncă, în comparaţie cu bărbaţii", spun autorii sondajului.

Câte femei ar lichida creditele dacă avea la dispoziție 10.000 de euro, pe nepusă masă

Raportul privind inegalitatea de gen, realizat în 2022 de Forumul Economic Mondial (WEF) arată că România are o poziţie medie în clasamentul celor 146 de ţări la capitolul index general (locul 90, cu 0,698, unde 0 înseamnă imparitate şi 1 paritate).

La secţiunea economică (participare economică şi oportunităţi), ţara noastră este pe locul 63, în scădere cu 13 poziţii, de pe locul 50 în 2021. Avem poziţii mai bune la diferenţa de salarizare pentru aceeaşi ocupaţie (poziţia 43) şi la diferenţa dintre veniturile estimate (poziţia 50, femeile având mai puţin cu aproximativ 10.000 de dolari faţă de bărbaţi).

Potrivit studiului, România se situează, însă, pe primul loc la reprezentativitatea de gen în rândul angajaţilor tehnici şi al profesioniştilor şi la accesul la servicii de sănătate şi supravieţuire, unde disparitatea este zero. Cele mai slabe scoruri se înregistrează la reprezentarea în mediul politic (locul 122).

Rata de îndatorare şi economisirea reprezintă două dintre grijile femeilor, potrivit studiului realizat de Revolut şi Dynata. Astfel, 20% dintre femei ar prefera să lichideze creditele şi împrumuturile , dacă ar dispune, pe nepusă masă, de 10.000 de euro.

În schimb, o femeie din patru ar folosi această sumă pentru a face economii (în lei, în valută sau într-un cont curent fără dobândă, pentru a putea fi uşor accesaţi). De asemenea, 15% dintre femei i-ar folosi pentru a achiziționa un bun mai costisitor, precum o maşină sau alte obiecte de folosinţă îndelungată.

Același studiu aratî că femeile preferă într-o proporţie mai mare decât bărbaţii ca, în cuplu, să existe un cont comun pentru cheltuielile casei, dar şi un cont personal pentru nevoile proprii (29% dintre femei vs. 20% dintre bărbaţi).

Aplicaţia financiară Revolut a fost lansată în 2015 în Marea Britanie, cu servicii de transfer de bani şi schimb valutar. În prezent, peste 27 milioane de clienţi din lume, din care mai mult de 2,6 milioane din România, folosesc serviciile aplicaţiei pentru a realiza peste 330 de milioane de tranzacţii pe lună.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE