Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Curiozități despre 8 Martie - Ziua Internațională a Femeii

Publicat de: Euronews

Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în fiecare an pe data de 8 martie, pentru a comemora și onora realizările femeilor, pentru a sensibiliza publicul cu privire la lipsa de egalitate și discriminarea de gen, precum și pentru a promova sprijinul global pentru femei.

De când se sărbătorește Ziua Internațională a Femeii?

La 28 februarie 1909, Partidul Socialist American, pe atunci activ, a sărbătorit prima Zi Națională a Femeii, pentru a onora cele 15.000 de femei care au protestat la New York împotriva condițiilor grele de muncă și a salariilor mai mici.

În 1910, Clara Zetkin, o susținătoare a drepturilor femeilor și liderul Biroului pentru femei al Partidului Social Democrat din Germania, a propus ideea unei Zile Internaționale a Femeii la nivel mondial.

Prima Zi Internațională a Femeii a avut loc pe 19 martie 1911. Au participat peste 1 milion de persoane din Austria, Danemarca, Germania și Elveția.

În 1917, sărbătorirea Zilei Femeii în Rusia a permis femeilor să obțină dreptul la vot.

Femeile din Rusia au comemorat această zi în acel an făcând grevă pentru "pâine și pace", pentru a protesta împotriva Primului Război Mondial și pentru a milita pentru egalitatea de gen.

Țarul Nicolae al II-lea a fost departe de a fi mulțumit și l-a autorizat pe generalul Khabalov din Districtul Militar Petrograd să împuște orice femeie care refuza să se retragă. Acestea nu au dat înapoi, iar protestele au continuat și au dus la abdicarea țarului. Guvernul interimar a acordat femeilor dreptul de vot ca urmare a acțiunii lor de protest.

Abia în 1975, ONU a recunoscut și a început să sărbătorească această zi și tot de atunci a fost principalul sponsor al evenimentului anual. Organizația Națiunilor Unite a încurajat mai multe țări să recunoască "actele de curaj și hotărâre ale femeilor obișnuite care au jucat un rol remarcabil în istoria țărilor și comunităților lor".

Există și o Zi Internațională a Bărbaților, care este sărbătorită la 19 noiembrie în peste 80 de țări din întreaga lume, inclusiv în Marea Britanie. Ea a fost marcată doar din anii 1990 și nu este recunoscută de ONU.

Simbolul și culoarea Zilei Internaționale a Femeii

Simbolul Zilei Internaționale a Femeii este un simbol al sexului feminin. Acesta este însoțit, de obicei, de culorile violet, verde și alb.

Potrivit site-ului International Women's Day, movul reprezintă demnitatea și dreptatea, verdele speranța, iar albul puritatea. "Culorile își au originea în Uniunea Socială și Politică a Femeilor (Women's Social and Political Union - WSPU) din Marea Britanie, în 1908."

Cum este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii în lume

Scopul acestei zile variază în funcție de țară. În unele, este o zi de protest, în timp ce în altele, este un mijloc de promovare a egalității de gen. În unele țări, Ziua Internațională a Femeii este observată ca o sărbătoare națională.

Ziua Internațională a Femeii este recunoscută ca o sărbătoare națională oficială în Afganistan, Armenia, Belarus, Cambodgia, Cuba, Georgia, Laos, Mongolia, Muntenegru, Rusia, Uganda, Ucraina și Vietnam.

În anumite țări, precum Albania, Macedonia, Serbia și Uzbekistan, Ziua Femeii a fost combinată cu Ziua Mamei, o fuziune menită să sublinieze importanța femeilor ca mame.

În China, multor femei li se acordă o jumătate de zi liberă de la serviciu, în timp ce în Italia, ”Festa della Donna” este sărbătorită prin oferirea de flori de mimoză.

În România, Ziua Femeii nu coincide cu Ziua Mamei. Aceasta din urmă este sărbărită în prima duminică a lunii mai, potrivit unei legi adoptate în anul 2009.

Care este tema acestei zile în 2024

Începând din 1996, fiecare Zi Internațională a Femeii are o temă oficială. Prima a fost "Celebrarea trecutului, planificarea viitorului".

În 2024, tema campaniei este ”Inspiră incluziunea” și subliniază importanța diversității și a emancipării în toate aspectele societății, potrivit internationalwomensday.com.

În 2023, tema campaniei a fost #EmbraceEquity.

Sursa: Euronews.com

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE