Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Xi Jinping transmite un mesaj împotriva Occidentului prin vizita de la Moscova

Publicat de: Euronews

Preşedintele chinez Xi Jinping a efectuat o vizită de stat în perioada 20-22 martie la Moscova, în urma unei invitaţii lansate de Vladimir Putin.

22/03/2023 , 11:12

Acordul prin care Putin și Xi vor să se distanteze de Occident

Președintele chinez Xi Jinping și-a încheiat vizita la Moscova, prin care a transmis că îl sprijină politic pe omologul său rus Vladimir Putin. Rusia și China s-au angajat să-și consolideze relațiile strategice și să lupte împotriva Occidentului, cu toate că s-a făcut nicio referire cu privire la furnizarea de arme Moscovei, relatează Euronews.com.

Deplasarea liderului de la Beijing a coincis cu o vizită surpriză a premierului japonez Fumio Kishida la Kiev.

La Moscova, Xi Jinping a promovat planul de pace pentru Ucraina, despre care președintele Vladimir Putin crede c-ar putea sta la baza încheierii războiului. În schimb, statele occidentale și Ucraina au respins această propunere.

În urma discuțiilor, Vladimir Putin și Xi Jinping au anunțat că vor consolida „cooperarea strategică” în domeniul energiei, în industria IT, dar și relațiile comerciale în așa fel încât să-și diminueze dependența de Occident.

În anul 2022, comerțul dintre Rusia și China a crescut cu 30%, ajungând la 185 de miliarde de dolari, iar în acest an este estimat că ajungă al 200 de miliarde de dolari, a spus Vladimir Putin.

Putin și Xi s-au angajat să dezvolte cooperarea militară și să efectueze mai multe exerciții navale și aeriene, însă nu au făcut precizări cu privire la livrările de arme chinezești către Rusia. Acest lucru a strânit îngrijorarea SUA și a aliaților săi occidentali.

Pe durata vizitei, Vladimir Putin și Xi Jinping au vorbit despre o ”nouă eră" a relațiilor cu Occidentul, dorind să evidențieze soliditatea relației ruso-chineze.

Din cauza sancțiunilor aplicate de Occident, Rusia încearcă să-și reorienteze relațiile economice către est, în special prin redirecționarea exportului de energie.

Putin a anunțat, marți, semnarea unui acord cu China pentru a dezvolta proiectul gazoductului Siberian Force 2, care va permite Rusiei să furnizeze 50 de miliarde de metri cubi de gaz suplimentar în fiecare an.

21/03/2023 , 20:26

Rusia şi China sunt îngrijorate de prezenţa în creştere a NATO în Asia

Rusia şi China sunt ''preocupate'' de prezenţa în creştere a NATO în Asia, afirmă preşedinţii Vladimir Putin şi Xi Jinping într-o declaraţie comună semnată marţi la finalul convorbirilor desfăşurate la Kremlin, informează AFP şi Reuters.

''Cele două părţi sunt extrem de îngrijorate de consolidarea crescândă a legăturilor între NATO şi ţările din regiunea Asia-Pacific cu privire la chestiunile militare şi la cele de securitate'', au indicat cei doi şefi de stat.

Ei au acuzat Alianţa Nord-Atlantică de ''subminarea păcii şi a stabilităţii regionale''.

Moscova şi Beijingul ''sunt împotriva formării de blocuri închise exclusive în regiunea Asia-Pacific'', au subliniat cei doi lideri, denunţând ''influenţa negativă a strategiei Statelor Unite ghidate de o mentalitate a Războiului Rece (...) în legătură cu pacea şi stabilitatea în această regiune''.

De asemenea, Rusia şi China şi-au exprimat ''preocuparea profundă'' faţă de eventuale ''consecinţe şi riscuri pentru stabilitatea strategică în regiunea Asia-Pacific'' ca urmare a proiectelor de alianţă între SUA, Australia şi Regatul Unit (AUKUS) pentru a construi submarine nucleare. Ele ''fac apel în mod hotărât la membrii acestui parteneriat să îşi respecte cu stricteţe angajamentele privind neproliferarea şi să susţină pacea regională'', au declarat Putin şi Xi.

Rusia și China acuză SUA că ''subminează'' securitatea mondială

Pe de altă parte, Moscova şi Beijingul au acuzat Statele Unite că ''subminează'' securitatea mondială prin faptul că încearcă să desfăşoare rachete în mai multe ţări din lume pentru ''a conserva un avantaj militar unilateral''.

''Rusia şi China se declară preocupate de intensificarea activităţilor Statelor Unite vizând crearea unui sistem mondial de apărare antirachetă şi desfăşurarea elementelor sale în diverse regiuni ale lumii, combinate cu o consolidare a capacităţii armelor non-nucleare de înaltă precizie'', au indicat preşedinţii rus şi chinez în declaraţia comună semnată marţi seară după încheierea convorbirilor de la Kremlin.

21/03/2023 , 19:46

Putin invită companiile chineze să umple golul lăsat de cele occidentale care au părăsit Rusia

Rusia este pregătită să ajute companiile chineze să ia locul celor occidentale care au părăsit Rusia ca urmare a sancţiunilor impuse acesteia pentru conflictul din Ucraina, i-a transmis preşedintele rus Vladimir Putin omologului său chinez Xi Jinping în timpul întâlnirii lor desfăşurate marţi la Kremlin, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

„Suntem dispuşi să sprijinim companiile chineze să înlocuiască producţiile companiilor occidentale care au părăsit Rusia”, a spus Putin la începutul întrevederii cu Xi Jinping.

Preşedintele rus a evidenţiat şi creşterea schimburilor comerciale ruso-chineze, ajunse anul trecut la 185 de miliarde de dolari, dar în special creşterea folosirii yuanului chinez şi rublei ruseşti în locul dolarului american în aceste schimburi.

„Este important ca în comerţul bilateral să fie folosite tot mai activ devizele naţionale. Este necesar să stimulăm în continuare această practică şi să extindem prezenţa reciprocă a structurilor financiare şi bancare pe pieţele ţărilor noastre”, a indicat Putin.

El a precizat că în prezent două treimi din tranzacţiile comerciale între Rusia şi China sunt în ruble sau yuani şi a cerut extinderea acestei practici de asemenea către alte pieţe. „Suntem favorabili folosirii yuanului chinez în tranzacţiile dintre Rusia şi ţările Asiei, Africii şi Americii Latine”, a asigurat preşedintele rus, care s-a declarat încrezător că utilizarea „acestor forme de plată va creşte între partenerii ruşi şi colegii lor din ţările terţe”.

Discuții despre un viitor gazoduct

Putin a confirmat că a discutat cu omologul său chinez şi despre proiectul viitorului gazoduct denumit „Forţa Siberiei 2”, prin care Rusia va putea livra Chinei circa 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.

La rândul său, Xi Jinping şi-a manifestat disponibilitatea de a elabora împreună cu Putin un plan de dezvoltare a relaţiilor bilaterale între ţările lor şi de a consolida coordonarea între Moscova şi Beijing.



21/03/2023 , 13:04

Vladimir Putin, invitat în China de către Xi Jinping

Președintele Chinei Xi Jinping i-a invitat într-o vizită oficială la Beijing pe președintele rus Vladimir Putin și premierul Mihail Mișustin. A doua zi a vizitei la Moscova a început cu o întrevedere între liderul chinez și șeful Guvernului rus.

Xi Jinping a insistat pe organizarea cât mai urgentă a unei întâlniri dintre noul premier chinez și omologul său rus. Programul de marți mai prevede continuarea discuțiilor dintre Vladimir Putin și Xi Jinping, dar și negocieri ale delagațiilor celor două țări. De asemenea, liderul de la Beijing s-ar putea întâlni și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Imediat după aterizarea aeronavei pe aeroportul din Moscova, Xi Jinping a declarat că “așteaptă ca această vizită să ofere un nou impuls pentru dezvoltarea relațiilor dintre Rusia și China, dar și colaborării strategice”. În cadrul întâlnirii de bun-venit de la Kremlin, atât Vladimir Putin, cât și Xi Jinping, au folosit expresia “prieten drag”. Liderul de la Moscova a menționat importanța relațiilor comerciale dintre cele două state, dar și eforturile Chinei pentru reglementarea conflictului din Ucraina.

”Avem foarte multe obiective comune. Am studiat cu mare atenție propunerile dumneavoastră de reglementare a crizei profunde din Ucraina. Sigur, vom avea posibilitatea să le discutăm. Vom discuta neapărat toate aceste întrebări, inclusiv inițiativa dumneavoastră”, i-a spus Vladimir Putin lui Xi Jinping.

Liderul de la Beijing a ținut să menționeze importanța vizitei la Moscova subliniind că aceasta este prima sa deplasare externă după realegerea în funcție de șef al statului. Xi Jinping a reamintit, de asemenea, că primul său mandat, acum zece ani, a început tot cu o vizită la Kremlin.

”Sunt foarte încântat să vin într-o nouă vizită de stat în Rusia, la invitația dumnevoastră, mai ales după realegerea mea repetată în funcția de președinte al Chinei. ȘI pentru prima mea vizită externă am ales anume Rusia. Partea chineză acordă o atenție deosebită dezvoltării relațiilor ruso-chineze, fiindcă acest lucru are o logică istorică. Suntem cele mai mari țări vecine, suntem parteneri strategici. Și anume acest statut indică faptul că țările noastre trebuie să aibă relații apropiate”, a afirmat Xi Jinping.

Potrivit Agerpres, Rusia și China urmează să semneze două acorduri majore pentru a extinde "parteneriatul comprehensiv" şi "cooperarea strategică", a anunțat Kremlinul

La întâlnire va fi prezent și ministrul rus al Apărării , Serghei Şoigu.

Conform Moscovei, pe agenda de discuţii se va afla şi cooperarea tehnico-militară. Occidentul se teme că China ar putea furniza arme Rusiei pentru războiul pe care aceasta l-a declanşat în Ucraina.

Pentru Putin, vizita lui Xi este binevenită, deoarece îi permite să arate că nu este izolat pe plan internaţional. China nu a condamnat războiul Rusiei împotriva Ucraina şi este angajată în negocieri de pace.

20/03/2023 , 22:31

Încheierea convorbirilor la Kremlin între preşedinţii rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping

Preşedinţii rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping au încheiat luni la Kremlin o primă discuţie informală tete-a-tete care a durat patru ore, au informat agenţiile de presă ruse, relatează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit agenţiei de presă Ria-Novosti, Putin şi-a însoţit oaspetele în afara Kremlinului. Cei doi şefi de stat vor participa la un dineu, iar marţi vor avea mai multe discuţii oficiale odată cu semnarea unor acorduri de consolidare a cooperării ruso-chineze.

20/03/2023 , 17:16

Vladimir Putin, la întrevedera cu Xi Jinping: ”Avem multe sarcini şi obiective comune”

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat luni, în timpul unei întrevederi cu omologul său chinez Xi Jinping la Moscova, că este pregătit să discute despre planul de pace propus de Beijing pentru soluţionarea conflictului din Ucraina, transmit Reuters şi AFP, preluat de Agerpres.

''Suntem mereu deschişi pentru un proces de negocieri. Indubitabil, noi vom discuta despre toate aceste chestiuni, inclusiv despre iniţiativele dumneavoastră, pe care le tratăm cu respect'', a declarat Putin în timpul acestei întâlniri informale al cărei început a fost transmis de televiziunea publică rusă.

Liderul de la Kremlin a mai spus că el și omologul său au ”multe sarcini şi obiective comune''.

Cei doi lideri s-au adresat unul altuia cu sintagma ''drag prieten''.

De cealaltă parte, Xi Jinping i-a transmis lui Vladimir Putin că este ''convins'' că acesta se bucură de sprijinul poporului rus înaintea alegerilor prezidenţiale din 2024.

Președintele chinez i-a mulţumit liderului de la Kremlin pentru susţinerea oferită Chinei şi a subliniat că relaţiile dintre Beijing şi Moscova trebuie să fie apropiate.

''Suntem parteneri într-o cooperare strategică globală. Acest statut face necesară existenţa unor relaţii strânse între ţările noastre'', a spus şeful statului chinez în debutul întâlnirii cu liderul rus.

Cei doi lideri vor aborda pe parcursul discuţiilor chestiunea dezvoltării în continuare a relaţiilor de parteneriat extins şi cooperare strategică între cele două ţări, a precizat Kremlinul, care a mai menţionat că vor fi semnate cu acest prilej „un număr de documente bilaterale importante”.

China și Rusia, parteneriat „nelimitat” încheiat în februarie 2022

China şi Rusia au încheiat un parteneriat „nelimitat” în februarie 2022, când Vladimir Putin s-a aflat în vizită la Beijing pentru deschiderea Jocurilor olimpice de iarnă, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Ulterior, cele două părţi au continuat să-şi reafirme forţa relaţiilor, comerţul între Rusia şi China luând avânt după invazie şi China fiind principalul cumpărător de petrol rus, o sursă-cheie de venituri pentru Moscova.

Vizita de săptămâna viitoare survine în contextul în care China s-a oferit să medieze pacea în Ucraina, efort privit cu scepticism în Occident, dat fiind sprijinul diplomatic al Beijingului faţă de Rusia, mai notează Reuters.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE