Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski: ”Va fi un război mondial dacă se vor alia China și Rusia”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că va avea loc un „război mondial” dacă oficialii din China vor decide să sprijine Rusia în războiul împotriva Ucrainei, relatează The Guardian.

Afirmațiile liderului de la Kiev vin în contextul în care un oficial chinez de rang înalt, Wang Yi, efectuează luni o vizită la Moscova. Într-un interviu acordat publicației Die Welt, Volodimir Zelenski a afirmat că și-ar dori ca Beijjingul „să fie de partea noastră”.

„Pentru noi, este important ca statul chinez să nu susțină Federația Rusă în acest război. De fapt, mi-ar plăcea să fie de partea noastră. Cu toate aceasta, nu cred că este posibil în acest moment.

Consider că pentru China este o oportunitate să facă o evaluare pragmatică a ceea ce se întâmplă aici. Pentru că, în cazul în care China se aliază cu Rusia, va fi un război mondial și cred că China este conștientă de acest lucru”, a afirmat Volodimir Zelenski, potrivit sursei citate.

Reacția liderului ucrainean vine după ce purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a transmis Washingtonului să nu se amestece în relația Beijingului cu Moscova.

”Statele Unite nu se află în poziția de a face solicitări Chinei. «Parteneriatul de colaborare multilaterală» al Chinei cu Rusia se bazează pe «nealiniere, evitarea confruntării și neatacarea unor terțe părți", a declarat oficialul chinez, adăugând că este "o chestiune care ține de suveranitatea a două țări independente".

„Nu vom accepta niciodată ca SUA să arate cu degetul relațiile sino-ruse sau chiar să ne constrângă”, a adăugat el.

De altfel, Kremlinul a confirmat că Yi efecutează o vizită planificată la Moscova, fără a indica data exactă a deplasării.

”Nu excludem să aibă loc o întâlnire între domnul Wang și președinte (Vladimir Putin). Agenda este clară și foarte extinsă, așa că sunt multe de discutat”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE