Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia se întoarce spre China. Lovit de sancțiuni, Kremlinul vrea să vândă mai multe resurse Beijingului

Președintele Rusiei va discuta vineri, prin videoconferință, cu omologul său din China, anunță Kremlinul. Întrevederea va avea loc pe fondul unei apropieri accelerate între Moscova şi Beijing, în urma sancțiunilor impuse Rusiei de Occident din cauza războiului din Ucraina. Cele două ţări au semnat un parteneriat strategic "fără limite" cu câteva zile înainte ca Rusia să îşi lanseze campania militară.

Cei doi lideri urmează să discute despre relațiile bilaterale şi despre o creștere puternică a volumului schimburilor comerciale, spune purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Rusia încearcă să-şi consolideze relaţiile cu Asia, mai ales cu China

De asemenea, Rusia vrea să sporească vânzările de gaz natural în regiune. Liderul de la Kremlin a lansat recent exploatarea unui vast zăcământ, în Siberia.

În curând, Rusia va construi un nou gazoduct pentru a alimenta China prin Mongolia.

Beijingul şi-a sporit de asemenea achiziţiile de petrol şi gaz din Rusia de când ţările europene au rupt legăturile cu Moscova, în timp ce Kremlinul a sprijinit public poziţia lui Xi privind Taiwanul şi a acuzat Occidentul că încearcă să provoace un conflict în legătură cu statutul acestei insule care se autoguvernează şi pe care China o revendică.

Însă Xi a părut uneori distant în privinţa ofensivei militare a Rusiei din Ucraina. În septembrie, Putin a recunoscut public că omologul său chinez are "îngrijorări" în privinţa acţiunilor Rusiei, transmite Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE