Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Agenţia Internaţională a Energiei: UE s-ar putea confrunta anul viitor cu un deficit de gaze

Uniunea Europeană (UE) şi-a asigurat o cantitate suficientă de gaze pentru această iarnă, dar s-ar putea confrunta cu un deficit anul viitor, dacă Rusia reduce şi mai mult livrările, a anunţat luni Fatih Birol, şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), cerând guvernelor să acţioneze mai rapid pentru a economisi energie şi a extinde regenerabilele, transmite Agerpres.

Chiar dacă Rusia a redus livrările de gaze anul acesta, Europa a evitat un deficit sever şi a început iarna cu cantităţi importante în facilităţile de stocare a gazelor, datorită în parte măsurilor de urgenţă adoptate de UE pentru umplerea depozitelor, dar şi a vremii blânde. În plus, preţul ridicat al gazelor a redus cererea. Dar anul viitor Europa s-ar putea confrunta cu riscuri semnificativ mai ridicate.

Dacă Rusia nu va mai livra nici cantităţile reduse de gaze pe care le livrează acum Europei, iar cererea de gaze în China se redresează după restricţii, UE s-ar putea confrunta cu un deficit de 27 miliarde metri cubi (bcm) de gaze în 2023, avertizează Agenţia Internaţională a Energiei. Conform datelor UE, consumul total de gaze al blocului comunitar s-a situat anul trecut la 412 bcm.

„Aceasta este o dificultate semnificativă”, a afirmat Fatih Birol la o conferinţă de presă cu Comisia Europeană, la Bruxelles. Acesta a adăugat că fără măsurile de urgenţă adoptate de UE, deficitul ar fi fost de aproximativ 60 miliarde metri cubi de gaze. El a cerut UE campanii mai bune pentru a încuraja consumatorii să folosească mai puţină energie.

Potenţialul deficit poate fi evitat prin extinderea subvenţiilor şi a politicilor menite să economisească energia, prin renovarea locuinţelor prost izolate şi înlocuirea centralelor care folosesc combustibili fosili cu pompe de căldură, în timp ce continuă planurile UE de majorarea semnificativă a regenerabilelor, apreciază IEA.

Aprovizionare cu gaze a blocului comunitar „este sigură pentru această iarnă”, iar UE se pregăteşte pentru următoarea, a afirmat preşedintele CE, Ursula von der Leyen.

Cum se încălzesc europenii. 70% dintre gospodării folosesc gazele și electricitatea

Marea luptă în această iarnă va fi cu prețurile, în special, pentru energie. Spectrul facturilor sufocante planează asupra întregii Europe, însă, doar la noi unii oameni vor tremura de frig în case, din cauza avariilor dese la sistemul de incalzire centralizat. În alte capitale europene, chiar dacă sistemul de termoficare este foarte vechi, funționează perfect.

În Marea Britanie, oamenii au căldură, chiar dacă folosesc un sistem de încălzire învechit. Ei se plâng însă de prețurile care au crescut de câteva ori.

„Gândiți-vă că avem și noi niște costuri pentru a încălzi casa, în jur la 100 de lire pe săptămână. În mare parte a Marii Britanii lumea se alimentează cu sistemul acela foarte vechi de încălzire, cu ulei, deci tancuri de ulei care trebuiesc alimentate. Și prețul acelora s-a triplat. În unele cazuri, chiar de patru ori mai mult”, a explicat Mălina Vîrtejanu.

Limită de temperatură în locuințele din Roma

Nici în Roma oamenii nu au parte de frig în locuințe, indiferent ce sursă de energie folosesc pentru încălzire.

„În mare parte, Roma este bine organizată și are încălzire prin gaz, de le rețea. În periferie, în mare parte nu ajunge rețeaua de gaz. Aici sunt oameni care folosesc încălzirea pe lemne. Sunt oameni care fac mâncare la butelie”, a menționat Honoriul Barnișca.

Exista însă reglemetări din perspectiva directivei europene de reducere a consumului de energie. Primarul Romei a semnat un ordin prin care nu pot fi mai mult de 19 grade în locuințe, iar centralele pot funcționa maximum 10 ore pe zi. Măsura a generat îngrijorări, mai ales pentru antreprenori.

„Structura noastră de cazare este una nouă, iar sistemul de încălzire răcire nu este unul centralizat. Fiecare client își poate regla indepent încălzirea sau răcirea în cameră, însă vom fi nevoiți să respectăm aceste limite de temperatură”, a spus Ovidiu Burdușa.

Prețul gazelor plafonat pentru un an în Spania

La fel ca Italia, Spania este avantajată de temeperaturile ridicate în timpul iernii. Cu toate acestea, statul a decis plafonarea gazelor pe o perioadă de un an, reducerea TVA pentru facturi și supraimpozitarea companiilor enrgetice.

„Nici nu prea sunt centrale individuale pentru căldură. În puținele săptămâni în care este frig se poate folosi un calorifer electric sau orice altă sursă de căldură alternativă”, a precizat Adriana Mureșan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE