Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Autoritățile române sunt încrezătoare că România va deveni exportator de gaze naturale. Ce țări vor să cumpere gaz de la noi

Vestea că primii metri cubi de gaze naturale din perimetrele offshore din Marea Neagră au intrat în Sistemul Național de Transport nu va aduce mai puține zerouri pe facturile românilor. O spun experții în energie pe care i-am consultat. În anii următori, totuși, autoritățile române sunt încrezătoare că România va deveni exportator de gaze naturale. Grecia și Bulgaria și-au exprimat deja intenția de a cumpăra gaz de la noi.

Primele particule de gaz românesc din Marea Neagră au venit de la peste 130 de kilometri din largul mării

Gazele ajung prin conducte subacvatice la Vadu, în stația de tratare conectată la sistemul național.

Gabriela Nicolae, diriginte șantier conductă terestră: „Conducta terestră are patru kilometri jumate.”

Producția anuală din perimetrul Midia va asigura 10% din necesarul de consum național. Zăcămintele Ana şi Doina au o durată estimată de viață între 10 și 15 ani.

Gazele vor fi livrate către Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz, iar conform contractului dintre Black Sea Oil and Gas și statul român gazul extras din Marea Neagră va ajunge cu prioritate în piața autohtonă.

Otilia Nuțu, expert în energie Expert Forum: „Din câte știu, există un contract între Black Sea Oil and Gas și Engie pentru livrarea unor cantități de gaze. Cred că este mult mai avantajos să vândă aici, din simplul motiv că gazul va fi mult mai ieftin aici. Cererea e mult mai mare aici din cauză că nu se mai adaugă tarife de transport pe care le-ai plăti dacă ai cumpăra de undeva din vestul Europei.”

Experții în energie sunt de părere că, deocamdată, românii nu vor plăti mai puțin pentru gaze naturale.

Eugenia Gușilov, expert în energie: „Dacă ar fi vorba de o cantitate mai mare, care să acopere întreg consumul din România, dar nu vorbim de o cantitate foarte mare. Ne bucurăm pentru fiecare moleculă de gaz care este extrasă autohton și ea contribuie la o mai mare concurență, având mai mulți jucători în piață.”

Gazul natural a devenit monedă de schimb în războiul pornit de Rusia în Ucraina, având în vedere că toate țările Uniunii Europene sunt în măsură mai mare sau mai mică dependente de gazul rusesc. România este printre țările cu un grad redus de dependență. Potrivit Institutul Național de Statistică, anul trecut am importat gaz rusesc în proporție de 29% din necesar.

Dependență state europene de importurile de gaz rusesc

Letonia: 93%

Germania: 49%

Grecia: 44%

Italia: 41%

Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia este primul din platoul continental al Mării Negre și, de altfel, singurul în derulare din prezent.

Și companiile OMV Petrom și Romgaz urmează să extragă gaze naturale din Marea Neagră din perimetrul Neptun Deep, însă nu mai devreme de 2027. În România, zăcăminte gaze naturale se mai găsesc și la Caragele în județul Buzău.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE