Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum se încălzesc europenii. 70% dintre gospodării folosesc gazele și electricitatea

Marea luptă în această iarnă va fi cu prețurile. În special, pentru energie. Spectrul facturilor sufocante planează asupra întregii Europe. Însă, doar la noi unii oameni vor tremura de frig în case, din cauza avariilor dese la sistemul de incalzire centralizat. În alte capitale europene, chiar dacă sistemul de termoficare este foarte vechi, funționează perfect.

În Marea Britanie, oamenii au caldura, chiar daca folosesc un sistem de incalzire invechit. Ei se plang insa de preturile care au crescut de cateva ori.

„Gândiți-vă că avem și noi niște costuri pentru a încălzi casa în jur la 100 de lire pe săptămână. În marea parte a Marii Britanii lumea se alimentează cu sistemul acela foarte vechi de încălzire, cu ulei. Deci, tancuri de ulei care trebuiesc alimentate. Și prețul acelora s-a triplat. În unele cazuri, chiar de patru ori mai mult”, a explicat Mălina Vîrtejanu.

Limită de temperatură în locuințele din Roma

Nici în Roma oamenii nu au parte de frig ăn locuinte, indiferent ce sursă de energie folosesc pentru încălzire.

„În mare parte, Roma este bine organizată și are încălzire prin gaz, de le rețea. În periferie, în mare parte nu ajunge rețeaua de gaz. Aici sunt oameni care folosesc încălzirea pe lemne. Sunt oameni care fac mâncare la butelie”, a menționat Honoriul Barnișca.

Exista însă reglemetări din perspectiva directivei europene de reducere a consumului de energie. Primarul Romei a semnat un ordin prin care nu pot fi mai mult de 19 grade în locuințe, iar centralele pot funcționa maximum 10 ore pe zi. Măsura a generat îngrijorări, mai ales pentru antreprenori.

„Structura noastră de cazare este una nouă, iar sistemul de încălzire răcire nu este unul centralizat. Fiecare client își poate regla îndepent încălzirea sau răcirea în camera. Însă vom fi nevoiți să respectăm aceste limite de temperatură”, a spus Ovidiu Burdușa.

Prețul gazelor plafonat pentru un an în Spania

La fel ca Italia, Spania este avantajată de temeperaturile ridicate în timpul iernii. Cu toate acestea, statul a decis plafonarea gazelor pe o perioadă de un an, reducerea TVA pentru facturi și supraimpozitarea companiilor enrgetice.

„Nici nu prea sunt centrale individuale pentru căldură. În puținele săptămâni în care este frig se poate folosi un calorifer electric sau orice altă sursă de căldură alternativă”, a precizat Adirana Mureșan.

Bulgaria nu crește prețul la încălzire

Sistemul de termoficare din Bulgaria a început deja să ofere oamenilor căldură pentru anotimpul rece. Spre deosebire de majoritatea locurilor din Europa, acolo unde criza energetică i-a determinat pe oameni să fie mai atenți cu privire la consum, Bulgaria beneficiază în continuare de un preț avantajos pentru apa caldă și încălzire.

Sofia dispune de un sistem centralizat de încălzire încă de la sfârșitul anilor 1940, iar peste jumătate de milion de locuitori ai orașului se bazează pe acesta pentru apă caldă și încălzire pe perioada iernii. De fapt, pentru acest sezon, încălzirea a început în urmă cu doar câteva zile. Inițial, aceasta este rezervată doar pentru școli și spitale. În ceea ce privește prețurile, știți că inflația aici, în Bulgaria, este de aproximativ 20 de procente. Cu toate acestea, prețul apei calde și al încălzirii rămâne la fel ca anul trecut. Iar acest lucru se datorează noii conducte de gaz care face legătura între Grecia și Bulgaria și gazului natural ieftin pe care Bulgaria îl cumpără din Azerbaidjan.

Pe de alta parte, unii europeni au inceput sa isi faca stocuri de lemne temandu-se de oprirea definitiva a gazelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE