Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Exporturile de gaze naturale din Azerbaidjan către Europa vor crește în 2023

Publicat de: Euronews

Azerbaidjanul intenţionează să majoreze uşor exporturile sale de gaze naturale spre Europa, în 2023, a afirmat preşedintele ţării, Ilham Aliyev, în condiţiile în care Bruxelles-ul caută să înlocuiască livrările de energie, în scădere, din Rusia, transmite Reuters.

Cu cât vor crește exporturile

Conform agenţiei ruse de presă Interfax, Ilham Aliyev a declarat sâmbătă că exporturile de gaze ale Azerbaidjanului către Europa ar urma să crească anul viitor la "cel puţin" 11,6 miliarde metri cubi, de la un nivel estimat de 11,3 metri cubi anul acesta. În 2021, ţara a livrat Europei 8,2 metri cubi de combustibil.

Exporturile totale de gaze naturale ale Azerbaidjanului, inclusiv livrările către Turcia, ar urma să crească anul viitor la aproximativ 24 metri cubi, de la 19 metri cubi în 2021, a explicat Aliyev, citat de Interfax.

Joi, Gazprom a anunţat că exporturile sale către ţările din afara Comunităţii Statelor Independente (CIS) au scăzut cu 45,1%, la 97,8 metri cubi, în perioada 1 ianuarie - 15 decembrie, faţă de perioada similară din 2021.

Dacă Rusia nu va mai livra nici cantităţile reduse de gaze pe care le dă acum Europei, iar cererea de gaze în China se redresează după restricţii, UE s-ar putea confrunta cu un deficit de 27 miliarde metri cubi de gaze în 2023, susţine Agenţia Internaţională a Energiei. Conform datelor UE, consumul total de gaze al blocului comunitar s-a situat anul trecut la 412 metri cubi.

De asemenea, sâmbătă a fost semnat acordul între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi. Acordul va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei, prin sistemul european de transport. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE