Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

România a semnat Acordul pentru transportul de energie prin Marea Neagră. Un cablu submarin va transporta energie electrică spre UE

Publicat de: Euronews

Nicolae Ciucă, premierul României a semnat, sâmbătă, Acordul privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

Acordul a fost semnat, la București, de preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, premierul României, Nicolae Ciucă, şi premierul Ungariei, Viktor Orban, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a Preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Acordul va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei, prin sistemul european de transport.

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între UE, reprezentată de CE, şi Azerbaidjan, fiind şi un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.

După semnarea acordului, preşedintele Iohannis a avut o întrevedere cu omologul din Azerbaidjan.

17/12/2022 , 15:18

Klaus Iohannis a salutat nivelul excelent al relaţiilor bilaterale, în urma întrevederii cu omologul din Azerbaidjan

Preşedintele Klaus Iohannis a avut sâmbătă convorbiri cu omologul din Azerbaidjan, Ilham Aliyev, ocazie cu care şeful statului român a salutat nivelul excelent al relaţiilor bilaterale şi a transmis deschiderea şi interesul României de a conlucra cu partea azeră pentru extinderea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre cele două state, lansat în anul 2009, relatează Agerpres.

Preşedintele României a evocat rolul Azerbaidjanului de furnizor strategic de încredere de resurse energetice şi a exprimat dorinţa României de a extinde şi aprofunda cooperarea cu acest stat pentru creşterea nivelului securităţii energetice a ţării noastre, dar şi în plan regional şi european, se arată într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.

În context, ambii preşedinţi au salutat semnarea sâmbătă, la Bucureşti, a Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi şi au evidenţiat lansarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră ca dovadă concretă a maturităţii Parteneriatului Strategic româno-azer şi a capacităţii de a dezvolta proiecte strategice cu impact regional.

Extinderea cooperării între Europa și Asia Centrală

Au subliniat, totodată, că acest proiect trebuie să fie replicat şi în alte domenii, precum cel digital.

De asemenea, preşedinţii României şi Republicii Azerbaidjan au salutat semnarea de către cele două companii naţionale a primului contract de furnizare pentru volume suplimentare de gaz din Azerbaidjan către ţara noastră.

Cei doi şefi de stat au agreat intensificarea dialogului sectorial pentru a valorifica potenţialul de dezvoltare a cooperării bilaterale în domenii precum comerţ, investiţii, digital, agricultură, educaţie şi cercetare.

Totodată, cei doi lideri au convenit ca, pornind de la Parteneriatul Strategic, România şi Azerbaidjan să lucreze pentru a extinde cooperarea şi iniţiativele strategice între Europa şi Asia Centrală, folosind rolul de punţi de legătură al celor două state, mai arată sursa citată.

În cadrul convorbirii, a avut loc şi un schimb de opinii cu privire la impactul agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei şi situaţia din regiunea Mării Negre şi au fost prezentate măsurile adoptate în sprijinul Ucrainei şi al cetăţenilor ucraineni, afectaţi de război.

17/12/2022 , 11:58

Viktor Orban: Istoria economiei europene, când importam energie din Rusia, s-a terminat

Istoria economiei europene, când importam energie şi materii prime ieftine din Rusia, s-a terminat, a declarat, sâmbătă, la Bucureşti, premierul Ungariei, Viktor Orban.

„Dorim să avem o creştere economică şi securitate. Nu avem însă o strategie nouă şi în această situaţie noi, liderii, trebuie să ne asigurăm că vom asigura popoarelor noastre securitate economică şi energetică. Suntem aici împreună pentru că am fost de acord că soluţia este de a identifica noi surse de energie regenerabilă pentru Europa. Dar asta rămâne doar un vis până în momentul în care vom avea condiţii efective pentru a realiza conexiunile. Avem în jurul Europei astfel de surse, iar regiunea Mării Caspice este o astfel de regiune”, a spus şeful Executivului de la Budapesta, potrivit traducerii oficiale.

Orban se află la Palatul Cotroceni în contextul semnării Acordului privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi, alături de preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, premierul României, Nicolae Ciucă. La eveniment participă şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Klaus Iohannis.

„Noi, în Ungaria, suntem mândri că putem să participăm la o astfel de investiţie unică, strategică, pentru că este din ce în ce mai important să fim inovativi şi să găsim soluţii inovatoare. Ne pregătim acum să construim cel mai lung cablu de transport al energiei submarin. Dacă aş fi cu 30 de ani mai tânăr, aş spune că este ca un rock'n'roll să construieşti un astfel de cablu pe sub mare”, a arătat Viktor Orban.

17/12/2022 , 11:52

Nicolae Ciucă: România este angajată să investească în producția de energie și infrastructură energetică

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, sâmbătă, că acordul între guvernele din Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi „răspunde unei nevoi urgente de a spori ponderea energiei verzi şi securitatea energetică”, arătând că ţara noastră este angajată să investească în producţia de energie şi infrastructura energetică.

„Acordul răspunde unei nevoi urgente de a spori ponderea energiei verzi şi securitatea energetică. Prezenţa preşedintelui CE subliniază importanţa strategică a acordului din perspectiva UE. În vremuri de criză trebuie să rămânem uniţi, să ne aducem la un loc potenţialul şi resursele noastre. România este angajată să investească în producţia de energie şi infrastructura energetică şi în cooperare cu partenerii noştri să promoveze securitatea energetică pentru noi şi întreaga regiune. Ca o consecinţă, România va juca un rol important ca ţară de tranzit şi ca un hub energetic, oferind alternative vecinilor şi partenerilor noştri din UE, dar şi Republicii Moldova şi Ucrainei. Acordul reprezintă un pas înainte către întărirea cooperării bilaterale pe termen lung în domeniul energetic”, a spus premierul, la Palatul Cotroceni.

El a afirmat că semnarea acestui document reprezintă o „piatră de hotar importantă în cadrul eforturilor UE de a creşte ponderea energiei verzi în lupta împotriva încălzirii globale şi întăririi capacităţii de a face faţă în acest domeniu”.

„Putem astfel să facem faţă mai bine provocărilor cu care ne confruntăm cu toţii în criza energetică exacerbată de războiul neprovocat al Rusiei în Ucraina, de efectele pandemiei, de inflaţie. Piaţa energetică are preţuri mari şi este volatilă în momentul de faţă în toată lumea”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a apreciat progresele în materia transmiterii de combustibil din Azerbaidjan în România în 2023.

„Astfel, vom avea o siguranţă suplimentară în această materie”, a adăugat premierul.

17/12/2022 , 11:48

Ilham Aliyev: Azerbaidjan va deveni un furnizor important de energie electrică pentru Europa

Preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, a declarat sâmbătă că ţara sa va deveni un furnizor important de energie electrică pentru Europa, în special de energie verde.

„Această înţelegere este un pas pentru a crea un coridor pentru energia verde. (...) Azerbaidjanul îşi lărgeşte aria de acţiune geografică furnizând gaz către pieţele europene. Este o situaţie de win-win pentru că Europa are nevoie să-şi întărească securitatea energetică, iar Azerbaidjanul are nevoie de pieţe de desfacere pentru resursele uriaşe pe care le are. Astăzi începem să construim un nou 'pod' din Azerbaidjan către Europa. Ţara noastră va deveni furnizor important de energie electrică către Europa, mai ales de energie verde”, a spus preşedintele Republicii Azerbaidjan.

El a mai arătat că ţara sa a exportat anul trecut 8,2 miliarde metri cubi de gaz către UE, iar anul acesta - 11,3 miliarde metri cubi de gaz.

„Anul viitor vor fi cel puţin 11,6 miliarde metri cubi de gaz”, a informat Ilham Aliyev, amintind de semnarea de către Romgaz a unui acord de livrare de gaz din Azerbaidjan către România începând din ianuarie.

17/12/2022 , 11:18

Viktor Orban: România ar trebui să fie inclusă în Schengen cât mai curând

România ar trebui să fie inclusă în Schengen cât mai curând, a declarat, sâmbătă, la Bucureşti, premierul Ungariei, Viktor Orban, care a asigurat partea română de susţinerea ţării sale în acest dosar, relatează Agerpres.

„Am venit la Bucureşti după opt ani şi văd dezvoltarea care a avut loc în aceşti ani şi vreau să îmi felicit prietenii din România. Această dezvoltare justifică parteneriatul şi intrarea României în Schengen. Decizia noastră a fost greşită în cadrul Uniunii Europene şi această decizie greşită ar trebui corectată, România ar trebui să fie inclusă în Schengen cât mai curând. Vreau să vă asigur, să îmi asigur prietenii din România că pot conta în acest subiect pe ţara noastră”, a spus Viktor Orban, potrivit traducerii oficiale.

17/12/2022 , 11:03

Președinta CE: „Putem spune că ambele maluri ale Mării Negre nu au fost niciodată mai aproape”

Acordul dintre guvernele din Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei va conecta cele două maluri ale Mării Negre şi ar putea transporta electricitate către Moldova, Balcanii de Vest şi Ucraina, a declarat, sâmbătă, la Bucureşti, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează Agerpres.

„De la începutul războiului Rusiei am decis să renunţăm la combustibilul fosil de provenienţă rusă şi să diversificăm opţiunile către parteneri fiabili în domeniul energiei, precum cei de la această masă. Şi funcţionează. Uniunea Europeană a fost capabilă să compenseze reducerile de gaz provenit din Rusia. Dar nu vorbim doar de gestionarea unei situaţii geopolitice noi. Este vorba de crearea unui viitor pentru noi în ceea ce priveşte sursele de energie curate, accesibile şi sigure, iar acestea sunt formele de energie regenerabilă”, a arătat şefa Executivului comunitar.

Ea a spus că „acest proiect va conecta cele două maluri ale Mării Negre şi, mai departe, către regiunea Mării Caspice, atât în ceea ce priveşte comunicarea digitală, cât şi energia”.

„Cablul electric de sub Marea Neagră prezintă multiple oportunităţi. Acest proiect ar putea aduce Georgiei, o ţară cu destin european, beneficii considerabile. Ar putea transforma ţara într-un hub de energie electrică şi ar putea-o integra în piaţa de electricitate a UE. Cablul de sub Marea Neagră ar putea transporta electricitate către vecinii noştri din Moldova şi Balcanii de Vest şi desigur către Ucraina. Va ajuta la reconstrucţia sistemului energetic ucrainean şi la reconstrucţia ţării”, a evidenţiat Ursula von der Leyen.

Ea a concluzionat că, în acest context, „putem spune că ambele maluri ale Mării Negre nu au fost niciodată mai aproape”.

17/12/2022 , 10:49

Președintele Klaus Iohannis: Parteneriatul în domeniul energiei verzi - un acord crucial, ambițios

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că acordul între guvernele din Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei este un document „crucial”, „ambiţios”, care va aduce o contribuţie serioasă la întărirea securităţii energetice europene şi va contribui la cooperarea în regiune, transmite Agerpres.

„Având în vedere contextul actual de securitate din cauza agresiunii militare împotriva Ucrainei trebuie să cooperăm mai bine şi să dăm dovadă de mai multă solidaritate pentru a aborda obstacolele actuale. Acest acord constituie un cadru pentru cooperarea pe termen lung între ţările noastre într-o serie de domenii foarte importante, mai întâi producţia, transportul şi comercializarea de energie, apoi dezvoltarea unei noi infrastructuri, inclusiv a unui cablu submarin prin Marea Neagră, apoi proiecte cu privire la hidrogenul verde şi apoi eficienţa. Este vorba despre un acord ambiţios care arată că putem să aducem împreună o contribuţie serioasă la întărirea securităţii energetice europene şi va contribui la o creştere durabilă a cooperării în regiune”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a subliniat importanţa energiei verzi.

„Situaţia actuală ne afectează pe toţi. Climatul de securitate şi dificultăţile economice înseamnă că este nevoie de mai multe interconexiuni, de mai multă cooperare la nivel regional şi global. Cooperarea noastră energetică (...) va spori adaptabilitatea noastră în domeniul energetic, dar şi numărul şi calitatea rutelor de transport. Potenţialul energiei verzi în zona Caspică, mai ales în Azerbaidjan, este mare. Este nevoie de o gândire în viitor şi de preluarea iniţiativei în această materie în regiunea noastră”, a afirmat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a spus că etapa viitoare o reprezintă cablul submarin din Marea Neagră.

„Ne dorim şi sporirea legăturilor de transport maritim de la Constanţa în Georgia Aceste eforturi vor spori conectivitatea şi cu Azerbaidjanul şi mai departe cu Asia Centrală”, a adăugat el.

17/12/2022 , 10:19

Preşedinta Comisiei Europene, la Bucureşti: Susţinem complet aderarea României la Schengen

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, sâmbătă, la Palatul Cotroceni, că Executivul comunitar susţine complet aderarea României la Spaţiul Schengen, adăugând că ea va lucra "neobosit" pentru găsirea unei soluţii, în scurt timp, transmite Agerpres.

Ea a fost primită, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis şi are o întrevedere cu şeful statului şi cu premierul Nicolae Ciucă.

În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România contează pe sprijinul Comisiei Europene în ceea ce priveşte aderarea la Schengen.

„Din nefericire, nu am trecut linia de sosire, dar sunt destul de optimist că vom avansa cu o viteză decentă", a adăugat şeful statului.

Preşedinta Comisiei Europene a vorbit și despre sprijinul acordat ţării noastre.

„Susţinem complet aderarea dumneavoastră la Spaţiul Schengen. Noi, Comisia, ne-am făcut o misiune din a vă evalua eforturile şi trebuie să spun că a fost un rezultat excepţional şi pozitiv. Îndepliniţi toate cerinţele necesare şi, astfel, eu voi lucra neobosit alături de dumneavoastră, domnule preşedinte, alături de celelalte state membre, astfel încât să găsim o soluţie cât mai rapid posibil”, a transmis Ursula von der Leyen.

Acordul în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi

„Cred că semnarea acestui acord este extrem de importantă şi arată încă o dată că sunteţi un mare susţinător al nostru, nu numai când vine vorba de energia verde, ci şi ca parte a Europei. Şi când vorbim de parte a Europei şi de susţinere vreau să vă mulţumesc pentru susţinerea în chestiunea Schengen. Din păcate, nu am ajuns la linia de final încă, dar sunt destul de optimist că această chestiune se va mişca cu o viteză decentă şi contăm pe sprijinul Comisiei Europene”, a afirmat Iohannis, în debutul întâlnirii.

Ursula von der Leyen a participat la Palatul Cotroceni la ceremonia de semnare a Acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

Acordul a fost semnat de preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, premierul României, Nicolae Ciucă, şi premierul Ungariei, Viktor Orban.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE