Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ursula von der Leyen: „Criza energetică este gravă. Europa are tot ce îi trebuie pentru a deveni independentă față de Rusia”

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat, sâmbătă, că Europa se confruntă cu o criză energetică gravă, însă blocul comunitar are capacitatea de a o gestiona deoarece dispune de ”tot ce are nevoie” pentru a deveni independent față de Rusia.

Șefa Comisiei Europene a făcut aceste declarații, sâmbătă, cu prilejul evenimentului organizat cu prilejul punerii în funcțiune a interconectorului dintre Grecia și Bulgaria. Acesta transportă gaz din Azerbaidjan și este esențială pentru diversificarea aprovizionării cu gaze a României.

„Proiectul de interconectare din Grecia și Bulgaria este în dezbatere de la bine de 10 ani, când Bulgaria era puternic lovită de deciziile Gazprom. Ne-a trebuit multă hotărâre să ajungem aici.

Vreau să mulțumesc Guvernele Bulgariei și Greciei. UE a sprijinit acest proiect încă din prima zi din punct de financiar cu peste 240 de milioane de euro.

Începe o nouă eră pentru Bulgaria și sud-estul Europei. Acest gazoduct este un game changer, schimbă jocul pentru Bulgaria și pentru restul Europei

Interconectorul ar putea acoperi întregul consum de gaz al Bulgariei. Este o veste foarte bună în vremuri foarte dificile. Cu astfel de proiecte, vom avea suficiente gaze pentru iarnă”, a afirmat Ursula von der Leyen.

Șefa CE: „Suntem într-un moment critic. Criza energetică este gravă, putem să o gestionăm”

Șefa Comisiei Europene a vorbit despre strategia UE de diversificare față de resursele din Rusia.

”Avem prietenii din Algeria, Norvegia care ne ajută în acest moment critic. Trebuie să umplem capacitățile de stocare. Încă un pas important sunt investițiile în sursele regenerabile de energie - hidro, energie solară.

Europa are tot ce are nevoie pentru a deveni independentă față de Rusia. Suntem într-un moment critic. Criza energetică este gravă, putem să o gestionăm, dar este gravă

Trebuie să reducem costurile pentru gospodării și afaceri

Am fost de acord în UE să limităm profiturile excepționale făcute de unele companii.

Trebuie să protejăm fundamentele pieței noastre unice. Aceasta este forța UE, acolo este bunăstare. Fără o soluție unică europeană, riscăm să fim fragmentați”, a concluzionat Ursula von der Leyen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE