Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia, acuzată că l-a răpit pe directorul centralei nucleare Zaporojie. „Periclitează siguranța celei mai mari centrale nucleare din Europa”

Rusia a fost acuzată, sâmbătă, de conducerea societății ucrainene Energoatom că l-a „răpit” pe directorul celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala din Zaporojie, care este ocupată în prezent de militarii ruși.

Forțele ruse l-au capturat pe directorul general al centralei nucleare Zaporojie, Igor Murașov, a precizat compania ucraineană Energoatom.

„Igor Murașov a fost reținut de o patrulă pe drumul de la gară la Energodar. Mașina a fost oprită, el a fost luat cu forța și dus legat la ochi într-o direcție necunoscută”, au afirmat oficialii Energoatom.

În prezent nu există informații despre locul în care a fost dus directorul centralei Zaporojie.

„Reținerea sa (de către Rusia) periclitează siguranța Ucrainei și a celei mai mari centrale nucleare din Europa”, a afirmat președintele Energoatom, Petro Kotin, potrivit The Associated Press.

Kotin a cerut Rusiei să-l elibereze imediat pe Murașov.

De cealaltă parte, Moscova nu a recunoscut capturarea directorului centralei nucleare de la Zaporojie.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost bombardată în repetate rânduri, de la izbucnirea războiului din Ucraina. Unitatea este ținută în funcțiune de angajații ucraineni, după ce militarii ruși au ocupat centrala. Ultimul reactor nuclear a fost oprit în septembrie, pe fondul bombardamentelor continue în apropierea instalației.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, care a trimis specialiști la Zaporojie, nu a recunoscut imediat acuzațiile lansate de Energoatom privind capturarea lui Murashov de către ruși.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE