Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Centrala nucleară Zaporojie, oprită complet. Compania ucraineană Energoatom: Riscul unor noi avarii la reţea "rămâne ridicat"

Operațiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, care se află sub controlul militarilor ruși, au fost oprite complet ca măsură de siguranță. Anunțul a fost făcut duminică de Energoatom, instituția ucraineană care gestionează centrala nucleară.

Centrala Zaporojie este ”este oprită complet", după ce Energoatom a deconectat unitatea şase de la reţeaua de alimentare cu energie electrică la ora 3:41 (00:41 GMT).

"Se fac pregătiri pentru răcirea sa şi transferul în starea de răcire", se arată într-un comunicat al Energoatom, citat de Agerpres.

Potrivit autorităților ucrainene, Energoatom a readus la capacitate operațională conexiunea la sistemul electric, în condițiile în care a fost afectată de bombardamentele armatei ruse. Acest lucru a permis centralei să fie alimentată de la sistemul energetic ucrainean.

"Astfel, a fost luată decizia de oprire a reactorului nr. 6 şi de transfer la cea mai sigură stare - oprirea la rece", a mai precizat Energoatom.

Autoritățile ucrainene au avertizat că riscul unor noi avarii la reţea "rămâne ridicat", ceea ce i-ar putea determina pe experți să treacă centrala "pe alimentare de la generatoare pe diesel, alimentare a cărei durată este limitată de resursa tehnologică şi de cantitatea de combustibil diesel aflată la dispoziţie".

AIEA anunță că a fost pornită o linie provizorie de alimentare pentru a răci reactoarele

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că la centrala nucleară Zaporojie a fost pornită o linie provizorie pentru a furniza din surse externe energia electrică necesară pentru a răci reactoarele.

”După ce a fost repornită ieri linia electrică, operatorul (Energoatom) a oprit ultimul reactor funcțional care a furnizat centralei energia necesară după ce a fost deconectată de la rețea. Energia poate fi furnizată acum din rețea”, a anunțat AIEA într-un mesaj publicat duminică pe Twitter.

Agenția dpa notează că în ultimele trei zile centrala Zaporojie funcționa deja "în modul insulă", ceea ce înseamnă că producea electricitate doar pentru funcţionarea sa în siguranţă. Toate liniile de înaltă tensiune care conectează centrala Zaporojie la reţeaua de energie electrică a Ucrainei au fost avariate din cauza bombardamentelor.

O linie de înaltă tensiune la rețeaua ucraineană a fost refăcută sâmbătă seara. Specialiștii au decis ca unitatea nucleară Zaporojie să primească energie electrică prin această linie şi ulterior a fost oprit ultimul reactor aflat în funcțiune.

Centrala Zaporojie a mai fost oprită de urgenţă în luna august, după ce a fost bombardată. La acel moment, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei, riscând un dezastru nuclear.

Autoritățile din Ucraina au anunțat încă de miercuri că ar putea fi nevoite să închidă centrala nucleară Zaporojie şi le-au cerut locuitorilor din zonele adiacente să se evacueze pentru propria lor siguranţă.

De altfel, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat vineri în legătură cu o "întrerupere totală a energiei electrice" în oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, situaţie care "pune în pericol siguranţa operaţiunilor" centralei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat demilitarizarea zonei din jurul centralei Zaporojie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE