Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Expert în energie, despre situația de la Zaporojie. „Și rușii, și ucrainenii trebuie să înțeleagă că nu poți să te joci cu domeniul nuclear”

Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, este protejată de o anvelopă proiectată ”să reziste la căderea celui mai mare avion de pasageri din lume”, a explicat prof. dr. Ionuț Purica, în direct la Euronews România.

În condițiile în care joi dimineață au avut loc noi bombardamente în apropierea de Zaporojie, expertul în energie nucleară a subliniat că ”și rușii și ucrainenii trebuie să înțeleagă că nu poți să te joci cu domeniul nuclear”, motiv pentru care este nevoie ca activitatea unității să fie monitorizată de specialiștii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Ionuț Purica, cercetător la Academia Română, Institutul de Prognoză Economică şi director executiv al Centrului de Consultanță Energetică și Ambientală, a explicat că Zaporojie este o centrală nucleară compusă și șase unități de 1.000 de mW fiecare. Cu o capacitate totală de 6.000 de megawați, este cea mai mare centrală nucleară din Europa și beneficiază de un sistem special de protecție, în condițiile în care în ultimele săptămâni au avut loc bombardamente în apropierea unităților nucleare.

”Una dintre calitățile unei unități VVER 1000 este faptul că are anvelopă, are clădirea care conține în ea circuitul nuclear al centralei, cum avem și noi la Cernavodă. Este foarte clar, spre deosebire de VVER 440, modelul anterior care nu avea anvelopă. În condițiile date, e puțin probabil că dacă nu se întâmplă un eveniment de tip militar, o explozie, o bombă, ceva direct căzut pe anvelopă și încă ceva puternic.

De obicei, anvelopele, clădirile respective, sunt făcute reziste la căderea celui mai mare avion de pasageri din lume, ca să aveți o imagine mai reprezentativă”, a afirmat Ionuț Purica, la Euronews România.

Expertul a afirmat că în centrala de la Zaporojie „există un depozit de combustibil uzat care a fisionat și prin fisiune a generat o serie de izotopi radioactivi care își continuă dezactivarea, producând evident și niște energie care trebuie preluată și răcită.

”Aceste depozite pot să fie o sursă potențială, mai ușoară de obținut, în cazul unui incident major”, a afirmat el.

Ionuț Purica, expert în energie nucleară: „Orice centrală nucleară are niște proceduri de urgență”

„Orice centrală nucleară are niște proceduri de urgență și niște sisteme de răcire a zonei active a reactoarelor, în momentul în care cade curentul sau apare o deconectare de la rețea. În condițiile date, generatoarele de curent auxiliare pot să funcționeze maximum 72 de ore care să permită oprirea în siguranță a reactoarelor nucleare.

S-a văzut ca în momentul în care a fost deconectată câteva ore sau o zi de la rețea, ultimele două reactoare în funcțiune de acolo, au putut să fie oprite în siguranță și s-a refăcut imediat conectarea la rețeaua ucraineană”, a explicat Ionuț Purica.

Centrala de la Zaporojie, inspectată de experții AIEA

Experții ai AIEA au plecat joi din orașul Zaporojie pentru a vizita centrala nucleară ocupată de militarii ruși, pentru a evalua posibilele pagube produse în urma bombardamentelor. Vizita are loc cu toate că atât Ucraina, cât și Rusia au raportat noi atacuri în orașul Enerhodar, situat la aproape cinci kilometri de centrala nucleară.

„Faptul că Rafael Grossi (directorul AIEA) este parte din această misiune a AIEA de Viena, e un semn al importanței pe care o acordă AIEA acestei misiuni și situației de la Zaporojie.

Este foarte clar că există o rețea de senzori de radioactivitate în jurul centralei, la nivelul coșurilor de emisie și la nivelul reactorului. Rețeaua este legată direct cu AIEA, cu sistemul internațional. Senzorii permit o anunțare mai rapidă a situației și urmărire a situației în cazul în care poate să apară o emisie de substanțe radioactive.

E foarte clar că trebuie înțeles un lucru: și rușii și ucrainenii trebuie să înțeleagă că nu poți să te joci cu domeniul nuclear”, a avertizat Purica.

Ionuț Purica: „Să nu folosească domeniul nuclear ca scut de protecție”

„Ideea că Zaporojie trebuie urmărită și monitorizată foarte puternic. Mai mult, trebuie să existe un acord între toate părțile ca să nu folosească domeniul nuclear, centralele nucleare ca un scut de protecție pentru a-și ascunde diverse dotări militare.

Ideea să folosești nuclearul pentru așa ceva este dată de o disperare la care s-a ajung din partea Armatei ruse în legătură cu situația militară din Ucraina”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE