Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inspectorii AIEA se îndreaptă spre centrala nucleară Zaporojie. „Avem o misiune foarte importantă, să ajutăm la stabilizarea situaţiei”

O echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a pornit, miercuri, din Kiev, capitala Ucrainei, spre centrala nucleară Zaporojie pentru a inspecta daunele produse în urma bombardamentelor care ar putea declanșa un accident nuclear. Militarii ruși au capturat centrala, la scurt timp de la declanșarea invaziei în februarie în Ucraina.

Centrala de la Zaporojie se află aproape de liniile de front, motiv pentru care Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc c-ar fi declanșat bombardamente ce pun în pericol unitatea.

Echipa AIEA a plecat de la Kiev într-un convoi de vehicule, iar misiunea este condusă de șeful Agenției, Rafael Grossi, a afirmat un martor citat de agenția Reuters.

”În sfârșit, ne mișcăm acum după șase luni de eforturi”, le-a spus Grossi reporterilor, înainte de pornirea convoiului.

Specialiștii AIEA vor să petreacă ”câteva zile” la centrala de la Zaporojie.

”Avem o misiune foarte importantă de îndeplinit acolo, să evaluăm în mod real situaţiile de acolo, să ajutăm la stabilizarea situaţiei atât cât putem", a afirmat Rafael Grossi, potrivit sursei citate.

Deocamdată, nu este clar când vor ajunge experții AIEA la cea mai mare centrală nucleară din Europa și când vor desfășura inspecția. Atât Ucraina, cât și Rusia au raportat că în ultimele zile au avut loc bombardamente frecvente în apropierea centralei.

„Mergem într-o zonă de război, mergem pe un teritoriu ocupat şi acest lucru necesită garanţii explicite, nu doar din partea Rusiei, ci şi din partea Ucrainei. Am reuşit să asigurăm acest lucru", a declarat șeful AIEA.

De altfel, Grossi a explicat că vrea înființarea unei misiuni permanente a AIEA la centrala Zaporojie, care este condusă de tehnicieni ucraineni. Șeful AIEA a precizat că una dintre prioritățile misiunii va fi să discute cu specialiștii ucraineni.

Pe fondul intensificării tensiunilor în Ucraina, Statele Unite au cerut închiderea completă a centralei de la Zaporojie și crearea unei zone demilitarizare în jurul acesteia.

Două dintre cele șase reactoare ale centralei funcționează, a explicat miercuri un oficial guvernamental din Zaporojie, numit de Rusia, conform agenției Interfax. Evgheni Balitski a afirmat că inspectorii AIEA "trebuie să vadă activitatea centralei într-o singură zi".

Ucraina a acuzat Rusia că a bombardat marți un coridor ce ar trebui folosit de experții AIEA pentru a ajunge la centrală, în așa fel încât să-i determine să călătorească prin Crimeea, peninsulă anexată de Rusia. Moscova nu a oferit un răspuns.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE