Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi bombardamente în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie. Echipa AIEA, trimisă în zonă

Artileria rusă a bombardat localități din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, aflate pe celălalt mal al râului Nipru, ceea ce a stârnit temeri cu privire la provocarea unui accident radiologic.

Ministerul rus Apărării susține că în ultimele 24 de ore au avut loc mai multe atacuri ale militarilor ucraineni în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, la doar o zi după ce Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc c-ar fi bombardat cea mai mare unitate nucleară din Europa, fapt ce a generat îngrijorări la nivel internațional, relatează agenția Reuters.

De cealaltă parte, reprezentanți companiei nucleare ucrainene Energoatom au precizat că nu dispun de noi informații cu privire la atacuri în zona centralei.

Echipă AIEA, în drum spre centrala nucleară de la Zaporojie. ”Trebuie să protejăm securitatea Ucrainei şi a celei mai mari centrale din Europa”

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a anunţat luni dimineaţa că se află în drum spre centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, potrivit agenției AFP, citată de Agerpres.

„A sosit ziua, misiunea AIEA spre Zaporojie este de acum pe drum. Trebuie să protejăm securitatea Ucrainei şi a celei mai mari centrale din Europa”, a scris Rafael Grossi pe Twitter, precizând că misiunea va ajunge la faţa locului „cel mai târziu în această săptămână”.

Capturată de militarii ruși în luna martie, dar ținută în funcțiune de angajați ucraineni, centrala nucleară de la Zaporojie a fost ținta mai multor atacuri, în ultimele șase luni, de când a izbucnit războiul din Ucraina.

Departamentul de Stat al SUA a anunțat duminică faptul că Moscova nu vrea să recunoască riscul radiologic grav de la centrala Zaporizhzhia și a blocat un proiect de acord privind neproliferarea nucleară deoarece menționa un astfel de pericol.

Oleksandr Starukh, un guvernator regional ucrainean, a precizat că militarii ruși au atacat zone rezidențiale din principalul oraș al Zaporojie, situat la o distanță ce poarte fi parcursă în două ore cu mașina.

De altfel, autoritățile au anunțat prin intermediul televiziunii ucrainene că localnicii trebuie să folosească pastile cu iod, în cazul unor scurgeri de radiații.

Armata Ucrainei a raportat că au fost bombardate încă nouă orașe din apropierea centralei de la Zaporojie, situate pe celălalt mal al râului Nipru. În schimb, agenția rusă RIA a anunțat că armata Rusiei a atacat o uzină în care erau reparate elicoptere.

Pe fondul intensificării tensiunilor, ONU și autoritățile de la Kiev au cerut retragerea militarilor ruși pentru a nu pune în pericol centrala de la Zaporojie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE