Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tensiuni la centrala de la Zaporojie după noi bombardamente. Exerciții în caz de dezastru atomic, efectuate de autoritățile ucrainene

Noi bombardamente au avut loc, joi dimineață, la aproape cinci kilometri de centrala nucleară de la Zaporojie. Primarul orașului Energodar a publicat mai multe imagini cu locuințe și magazine distruse în urma atacurilor. Între timp, la peste 200 de kilometri distanță, autoritățile ucrainene au efectuat exerciţii în caz de dezastru atomic.

Oficialii serviciului pentru situații de urgență din Dnipro au efectuat marți exerciții în cazul producerii unui dezastru nuclear, pe fondul temerilor internaționale privind un posibil accident sau scurgeri de radiații de la centrala nucleară de la Zaporojie, relatează agenția The Associated Press.

Exercițiile au vizat evacuarea populației, în cazul în care situația centralei nucleare de la Zaporojie se deteriorează din cauza bombardamentelor.

Reprezentanții Serviciului ucrainean pentru Situații de Urgență au explicat că simularea este importantă, în condițiile în care ”situația de la centrala nucleară de la Zaporojie este în continuare tensionată”, iar salvatorii se pregătesc deoarece iau în calcul toate scenariile.

Instruirea a constat în exerciții teoretice și practice, inclusiv utilizarea echipamentelor speciale, a dispozitivelor de control al nivelului de radiații și de substanțe chimice, dezinfectarea vehiculelor și evacuarea în timp util și în siguranță a populației.

La exerciții au participat specialiști ai Serviciului pentru Situații de Urgență, angajați ai Poliției naționale, cadre medicale, reprezentanți ai serviciului ucrainean de securitate, precum și coordonatori ai districtelor militare.

Noi bombardamente în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie

Potrivit The Guardian, primarul orașului Energodar, Dmytro Orlov, susține că au avut loc bombardamente joi dimineață, în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie.

Orlov a publicat mai multe imagini din care reiese că au fost distruse mai multe blocuri, locuințe și magazine din Energodar, oraș situat la aproape cinci kilometri de centrala nucleară. De asemenea, edilul a făcut publice fotografii cu două elicoptere care ar fi survolat orașul.

”Ucigașii civililor atacă dimineața orașul Energodar cu mortiere, mitraliere și obuze. Au folosit aviația - elicopterele survolează orașul. Au fost raportate deja persoane moarte și rănite în urma bombardamentelor”, a afirmat Dmytro Orlov, potrivit The Guardian.

De asemenea, autoritățile ucrainene susțin că Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost bombardată în această dimineață, înainte de vizita inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Reprezentanții Energoatom, compania ucraineană care administrează centrala de la Zaporojie, susțin că unitatea nucleară a fost atacată cu mortiere încă de la ora 5 dimineață (ora locală).

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost ocupată de militarii ruși, însă este controlată de angajați ucraianeni, după ce Rusia a invadat Ucraina, la sfârșitul lunii februarie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE