Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nivelul ridicat al inflaţiei contribuie la extinderea foametei în rândul copiilor

Nivelul ridicat al inflaţiei şi creşterea costului vieţii contribuie la extinderea foametei pe plan mondial, relevă un studiu în care au fost incluse 16 ţări, realizat pentru organizaţia umanitară World Vision International, transmite joi agenţia Reuters.

Studiul publicat cu puţin înaintea Zilei mondiale a alimentaţiei, marcată luni, a stabilit că pentru 59% dintre părinţii chestionaţi foamea şi malnutriţia în familiile lor, în special în rândul copiilor, constituie un puternic motiv de preocupare, iar 46% dintre ei sunt îngrijoraţi în ce priveşte procurarea banilor necesari pentru a cumpăra mâncare.

Studiul a constatat totodată că 37% dintre părinţi spun că nu le pot asigura copiilor o nutriţie adecvată în fiecare zi şi 21% au afirmat că s-a întâmplat să-şi culce copiii flămânzi în ultima lună.

38% dintre copii se culcă flămânzi

În ţările cu venituri mici, proporţia copiilor care merg la culcare flămânzi se ridică la 38%, potrivit acestui studiu, dar şi în SUA 18% dintre respondenţi au spus că un copil din locuinţa lor s-a aflat în această situaţie.

"Foamea este o problemă globală şi nu se limitează la o ţară sau o parte a globului", a subliniat într-un comunicat preşedintele World Vision International, Andrew Morely.

Dintre respondenţii care au spus că copiii lor suferă de foame, 46% au menţionat ca motiv principal inflaţia şi costul vieţii. Următoarele două motive cele mai frecvent sunt veniturile mici (39%) şi faptul că guvernele nu se preocupă suficient pentru a pune capăt foametei (25%).

Cele 16 ţări participante la studiul realizat de Ipsos au fost Australia, Bangladesh, Brazilia, Canada, Coreea de Sud, Germania, Filipine, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Peru şi SUA, cu câte 1.000 de respondenţi, şi Ciad, Republica Democratică Congo, Irak şi Malawi, cu câte circa 500 de respondenţi, din toate categoriile de venituri.

Inflaţia şi costul ridicat al vieţii au fost principalele cauze invocate pentru foamea în rândul copiilor în 11 din cele 16 ţări, în timp ce ţările bogate cum sunt Canada, Australia şi Marea Britanie au menţionat şi creşterile de preţuri.

Preţurile în creştere au afectat economiile de pe tot globul, având la bază factori ca perturbarea lanţurilor de aprovizionare din cauza pandemiei şi efectele războiului Rusiei din Ucraina. Inflaţia ridicată persistentă este principala preocupare a economiştilor în acest an, conform unor sondaje realizate de Reuters.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE