Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Violonistă de origine română, stabilită în Ierusalim: ”Ieșim din casă doar să ducem gunoiul și asta, cu mare frică”

Despre cum se desfăsoară în aceste zile viața celor din Ierusalim a vorbit la Euronews România și Sarah Meltzer Golan, cetățean israelian de origine română. Violonistă de meserie, aceasta trăiește în Ierusalim de mai bine de 37 de ani.

Sarah Meltzer Golan spune că trăiesc cu spaimă. În fiecare zi, în fiecare noapte, în fiecare clipă.

Sarah Meltzer Golan: „Nu numai că nu este simplu, nu este ceva normal să ieși în stradă și să te uiți în spatele tău, în dreapta sau în stânga, dacă cineva, poate, te va înjunghia, dacă este o bombă pusă, dacă nu sunt acești stâlpi de securitate, poate că o mașină va da peste tine în timp ce stai și aștepți autobuzul să te duci la cumpărături, să te duci în oraș, să te duci la lucru. Astea nu sunt lucruri normale ale unei umanități și ale unei civilizații în care trăim astăzi, în 2023”.

„Suntem absolut devastați de escaladarea evenimentelor. De sâmbătă, noi nu am ieșit din casă. Nu am ieșit să facem nimic. Comandăm totul online. Ieșim o dată pe zi sau o dată la două zile doar să aruncăm gunoiul și asta, cu mare frică”.

„Media asigură populația că suntem în control”

E cel mai sângeros atac, ținând cont de numărul actual de morți și răniți, de ostatici și de persoane dispărute. Bilanț care va crește, cel mai probabil, de ambele părți.

Sarah Meltzer Golan: „Autoritățile sunt în control total, cel puțin așa se spune în media, în fața acestor atrocități pe care le vedem”.

„Urmărim presa. În primele trei zile am stat 17-18 ore în fața televizorului pentru că era incredibil să vedem ceea ce am văzut. Media e foarte sigură – hai să spunem așa – că această mișcare de armată care se face acum va fi de succes. Media încearcă și face tot ce poate ca să asigure populația că suntem în control și că frica o putem pune acum la o parte pentru a fi mai mult – să spunem – angajați energetic în a câștiga și a transforma această situație care este absolut stresantă și de necrezut pentru anul în care suntem astăzi”.

Sarah Meltzer Golan: „În primele zile am avut aici șase, șapte alarme pe zi, când le auzim imediat fugim în camera specială, acest shelter, care este găsit mai mult în blocurile noi, blocurile vechi nu au. De aceea, se văd în media aceste probleme pe care le au cei care locuiesc în cartierele mai vechi, în clădirile vechi, și nu au această posibilitate de a merge în acest buncăr, în această cameră specială care e făcută din beton, care are un geam special, are niște filtre speciale. Deci, asta e o posibilitate pe care noi – eu, familia mea și alții – o avem, pentru că locuim în blocuri noi”.

„Din partea presei au fost rugăminți și indicații clare să avem provizii pentru 72 de ore dacă, Doamne ferește, va fi un atac mai lung”.

„Acum avem o singură țintă: de a ajunge la un modus vivendi, de a ne calma și de a ne putea aduce acasă soldații, cetățenii răpiți, cetățenii din alte țări - nu e important din ce țară - care au fost veniți aici să viziteze, în pelerinaj, să își câștige o pâine în această țară - și au fost brutal luați, omorâți, decapitați”.

Cum ar putea să se desfășoare, în viitor, relațiile celor de etnii diferite?

„Cred că viața, într-un fel, se va reîntoarce. Cred că o să ia foarte mult timp ca încrederea pe care o avem unii în alții să se repună la același nivel, cum era înainte”.

„Cetățenii arabi lucrează în farmacii, sunt doctori în spitale, sunt oameni care oferă servicii pentru întreaga populație lângă israelieni, lângă alții veniți din alte țări. Sunt cei care au grijă de bătrâni în spitale, sunt asistenți, sunt fizioterapeuți. Aceste servicii nu pot dispărea dintr-odată, nu văd să nu ne mai ducem la doctor sau la supermarket pentru că sunt cetățeni arabi acolo. Acest lucru va trebui să se întoarcă, într-un fel, la normal. Dar va lua timp. Încrederea e ceva ce trebuie construit din ambele părți”, a mai spus aceasta în intervenția la Euronews România.

„Un dezastru. Un dezastru pentru ambele părți. E un dezastru pentru ei (n.r. palestinienii civili), pentru copiii lor, pentru viitorul lor. Această îndoctrinare, această educație, că despre asta vorbim, reprezintă un dezastru. E un lucru trist pentru locul unde civilizația, umanitatea, tehnologia au ajuns astăzi în lume”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE