Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este Hezbollah, gruparea militantă care acționează în Liban

Pe măsură ce războiul dintre Israel și Hamas continuă, apar tot mai multe îngrijorări cu privire la posibilitatea de extindere a conflictului în regiune. O întrebare centrală este dacă grupul militant Hezbollah – care operează în Liban – se va implica în conflict, deschizând un al doilea front în nord.

Hezbollah și Israelul sunt inamici istorici, iar de la începutul confruntărilor cu Hamas cele două tabere s-au bombardat reciproc. Totuși aceste acțiuni nu au ridicat momentan spectrul unei confruntări directe.

Ce este Hezbollah?

Hezbollah - literar "partidul lui Dumnezeu" - este un partid politic și grupare militantă șiită care deține puterea politică în Liban. Gruparea este finanțată de Iran și a apărut în anii ’80, în contextul războiului civil libanez care a durat 15 ani. Aceasta s-a constituit ca reacție la ocuparea de către Israel a regiunii sudice a Libanului. În manifestul său din 1985, Hezbollah vorbește despre distrugerea statului Israel ca obiectiv principal.

Hezbollah a fost desemnată drept organizație teroristă de către Statele Unite. Guvernul SUA consideră că grupul este responsabil pentru orchestrarea atentatelor cu bombă de la ambasada SUA din Beirut în 1983.

În Liban, gruparea are influență asupra unei mari părți a comunităților șiite marginalizate. În 2019 gruparea a fost ținta furiei publice, atunci când milioane de libanezi au iești în stradă pentru a protesta împotriva corupției din guvern. Grupul acționează în special ca un aliat al Iranului în interiorul Libanului, dar în ultimii ani a ajuns o adevărată putere regională. Hezbollah l-a sprijinit pe președintele sirian Bashar al-Assad în cadrul războiului civil din Siria și i-a antrenat pe rebelii Houthi din Yemen.

Organizația are o mare influență politică în Liban, în parte din cauza lipsei de sprijin din partea statului pentru comunitatea șiită locală. În condițiile în care țara se confruntă cu o criză economică gravă, Hezbollah și aliații săi au pierdut anul trecut majoritatea în parlamentul țării, dar dețin în continuare cel mai mare număr de locuri și exercită un control politic semnificativ.

Care este relația dintre Hezbollah și Hamas?

Hamas este gruparea militantă responsabilă pentru atacul recent asupra Israelului. Aceasta controlează Fâșia Gaza. Hamas este însă o organizație palestiniană sunnită, în timp ce Hezbollah, susținută de Iran, este o formațiune libaneză șiită.

În ultimii ani, acestea au fost în dezacord în legătură cu războiul civil sirian, Hezbollah susținându-l pe al-Assad, iar Hamas susținând înlăturarea acestuia. Cu toate acestea, opoziția lor comună față de existența statului Israel le-a transformat pe cele două grupări în aliați tactici.

Între 2020 și 2023, liderii celor două grupări au avut cel puțin două întâlniri pentru a discuta despre normalizarea relațiilor dintre mai multe state arabe - Emiratele Arabe Unite și Bahrain – și Israel. Această mutare a fost interpretată drept un pericol pentru cauza Hamas și Hezbollah. Potrivit The Washington Post, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, s-a întâlnit cu șeful Hamas, Ismail Haniyeh, în Liban, undeva în luna aprilie. În timpul vizitei sale din 2020, Haniyeh a fost primit ca un erou atunci când a vizitat cea mai mare tabără de refugiați palestinieni din țară, Ain al-Helweh.

În ciuda obiectivelor comune, rămâne de văzut dacă Hezbollah se va amesteca în totalitate în conflictul dintre Israel și Hamas, deschizând un al doilea front în nord. Hamas a negat implicarea Iranului și a Hezbollah în planificarea atacului asupra Israelului. Iranul a negat, de asemenea, orice rol în atacul Hamas și există indicii că nu există un apetit prea mare la Teheran pentru un conflict regional mai larg.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE